Pénzügy

Megszűnnek a nyolcosztályos gimnáziumok

Az ötödik és a hatodik évfolyamon kevesebb lesz a szaktárgyi óra, inkább az alapkészségeket erősítenék, megszűnnek a nyolcosztályos gimnáziumok, kibővítenék a nyelvi előkészítő évfolyamokat – a Népszabadság információi szerint ezek az oktatási kormányprogram sarokpontjai.

A Magyar Bálint oktatási miniszter által javasolt és az MSZP által is elfogadott oktatási program értelmében 2008 szeptemberétől már nem lehet nyolcosztályos gimnáziumi évfolyamokat indítani. Jelenleg 104 nyolc évfolyamos gimnázium működik 30 ezer diákkal. Ők befejezhetik tanulmányaikat ezekben az iskolákban: a változás felmenő rendszerben lép életbe. Két év múlva azonban a fenntartóknak ezeket az iskolákat hat vagy tizenkét évfolyamos gimnáziumokká kell átalakítaniuk.

A program igazi célja a 6+6-os iskolaszerkezetre való fokozatos áttérés. Erre utal az is, hogy a nyolcosztályos általános iskola ugyan megmarad, de a szaktárgyi óraszámot az ötödik és a hatodik évfolyamon jelentősen csökkentenék. Helyette az alapképességek – írás, olvasás, számolás – további megerősítésére kell koncentrálniuk a pedagógusoknak. Információink szerint szaktárgyakat – például földrajzot vagy történelmet – a rendelkezésre álló időkeret legföljebb felében lehet majd oktatni. A szabályozás a most másodikos diákokra és tanítóikra vonatkozik, ők tehát már a jelenlegi gyakorlattal ellentétben nem fejezik majd be az írás-olvasás tanulást az alsó tagozatban.

A koalíciós tárgyalások egyik résztvevője a fenti változtatások szükségességét a nemzetközi felmérések eredményeivel indokolta. A tízéves magyar diákok nemzetközi viszonylatban ugyanis még jó eredményt érnek el, 15 éves korukra viszont jelentősen romlik teljesítményük.

Informátorunk szerint részben ez indokolja a nyolc évfolyamos gimnáziumok megszüntetését is: a 4+8-as felosztás ugyanis szinte lehetetlenné teszi az írás-olvasás tanítás időszakának meghosszabbítását. A másik ok, hogy túl korai szelekcióhoz vezet, hiszen ezek az iskolák a legjobb képességű diákokat válogatják ki.

Az oktatási program szerint alanyi jogon tanulhatna minden középiskolás diák angolul, és minden diák beiratkozhatna a nyelvi előkészítő évfolyamokra is. A fenntartóknak föl kell mérniük: mekkora az igény az angol nyelv tanulására, illetve hányan szeretnének beiratkozni az emelt óraszámban informatikát és idegen nyelvet oktató nulladik évfolyamokra. A program a szükséges feltételek megteremtését 2010-re ígéri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik