Pénzügy

Nem vett részt az oktatási tárca a kormányprogram kialakításában

Az oktatási tárca képviselői sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták a Közoktatás-politikai Tanács (KÖPT) keddi ülésén azokat az információkat, miszerint az elkövetkező években megemelnék a pedagógusok kötelező óraszámát, s akár tízezer pedagógus is elveszíthetné az állását.

Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elnöke a testület ülését követően az MTI-nek elmondta, hogy a tárca felvetésükre azt közölte, “lesz válasz, ha elkészül a kormányprogram”.

Kedden a Népszabadság című napilapban az jelent meg, hogy a koalíció által elfogadott oktatási program két éven belül húszról huszonnégyre emelné a tanárok kötelező óraszámát, aminek következménye akár tízezer fős létszámleépítés is lehet. A pedagógusok béremelésük egy részét differenciáltan, a munka minőségétől függően kapják majd – hivatkozott az újság értesüléseire.

A szakszervezeti vezető közlése szerint a KÖPT ülésén nemleges válaszokat kaptak arra a kérdésükre, hogy a tárca részt vett-e a kormányprogram kidolgozásában, illetve annak közoktatást érintő részeinek kialakításában.

Kerpen Gábor elmondta: egyelőre várakozó álláspontra helyezkednek, s amint lehet elindítják reprezentatív felmérésüket a pedagógusok heti munkaidejük alatt elvégzett feladatairól. Nem igaz, hogy a pedagógusok nem dolgoznak heti negyven órát – szögezte le az érdekvédő, aki “meleg nyárra” számít az oktatásban.

A PDSZ a jelenlegi helyzetben elfogadhatatlannak tartja a pedagógusok kötelező óraszámának emelését, s az az álláspontja, hogy a közoktatásban dolgozók tudását, készségeit a rendszeren belül kell tartani, ennek ellenkezője ugyanis az oktatás minőségének gyors romlását idézi elő – közölte még kedd délelőtt Kerpen Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik