Pénzügy

Leépítés jöhet az oktatásban

A koalíció által elfogadott oktatási program emelni kívánja a tanárok kötelező óraszámát, aminek következménye akár tízezer fős létszámleépítés lehet – értesült a Népszabadság.

Két éven belül a jelenlegi húszról huszonnégyre nőhet a pedagógusok heti kötelező óraszáma. A Népszabadság szerint az MSZP és az SZDSZ által elfogadott oktatási programcsomag szerint az emelés két lépésben történne, és az intézmény fenntartójának döntésétől függene. Ennek megfelelően idén szeptembertől a jelenlegi heti húsz kötelező tanítási óra mellett az iskola igazgatója további két, nem tanítási óra ledolgozására kötelezheti pedagógusait.

A nemzetközi adatok szerint a magyar oktatási rendszer emellett rendkívül munkaerő-igényes: ezer tanulót valamivel több mint 90 pedagógus oktat, az gazdaságilag fejlett OECD-országokban viszont csak hetven. Az óraszámemelés következtében szakértők becslése szerint hosszú távon mintegy tízezerrel csökkenhet a jelenleg mintegy 150 ezer fős pedagógusgárda.

Az oktatási program szerint a jövőben a munkáltatónak a nem pedagógiai munkát végzőket nem lesz kötelező közalkalmazottként foglalkoztatnia, így az adminisztrációs munkákra olcsóbb munkaerőt – nem közalkalmazottat – lehet majd fölvenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik