Pénzügy

Indul a moduláris képzés

Az idén ősszel két szakmacsoportban már a korszerű moduláris elvek szerint indítják az oktatást – tájékoztatták a Nemzeti Szakképzési Intézetnél az MTI-t.

Ez a két szakmacsoport a gépészet, valamint a kereskedelem és marketing, illetve üzleti adminisztráció. Az új rendszer képzési, valamint követelménymodulokból áll, egy szakma általában 6-8 követelménymodulból épül fel. A moduláris rendszer általános, valamennyi szakmánál történő alkalmazása a jövő év elejétől folyamatosan valósul majd meg. Körülbelül 40 iskolai rendszerben oktatott szakmánál kínálják majd ezt az új lehetőséget a képzés bevezetésére felkészült térségi integrált szakképző központok.

A nyugati országokban már régóta alkalmazott rendszerben egy-egy szakma ismeretanyagát egységekre – úgynevezett modulokra – bontják, így lehetnek olyan egységek, amelyek több szakmához is szükséges, egyforma tudásanyagot tartalmaznak. A rendszer ezzel lehetőséget ad arra, hogy az újabb, hasonló szakmák megszerzéséhez akár a szakmát felépítő, korábban elsajátított modulok fele is hasznosítható.

Az ősszel már az új rendszer szerint induló két szakmacsoportban a nyáron a vizsgakövetelményeket is kiadják – jogszabályba foglalva – az adott szakterületért felelős miniszterek.

A modulrendszer bevezetésének többek között az is célja volt, hogy a képzésben részt vevők könnyebben alkalmazkodjanak majd a változó szakmai igényekhez. Könnyebben szerezhetik meg egy másik munkahely elnyeréséhez szükséges szakképesítést is, vagy átképzésnél, továbbképzésnél hasznosíthatják a korábban elsajátítottakat. Szakmaváltozásnál, átképzésnél, továbbképzésnél csak az új modulokból szükséges vizsgázni. Ez gyorsabb, idő- és költségtakarékosabb, a munkaerőpiaci igényekhez jobban igazodó szakképzést tesz lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik