Pénzügy

Továbbra sem érvényesülnek a munkavállalók jogai

admin
admin

2006. 05. 12. 13:55

Hat szakszervezet képviselőivel tárgyalt ma Csizmár Gábor, foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter és Papp István, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke.

Csizmár Gábor elmondta, hogy a szakszervezetekkel folyatott egyeztetést a május elsejei szakszervezeti demonstrációk tették indokolttá. A munka ünnepén két helyszínen több szakszervezett tüntetett a munkavállalók jogait sorozatosan megsértő cégek ellen. Csizmár Gábor kifejtette: a kormányzat kötelességének érezte, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a szakszervezetekkel, bár a demonstrációkat a jogsértő cégeknek címezték. Utóbbi kijelentésnek némileg ellentmondani látszik a tény, hogy a Liga Szakszervezetek, más szakszervezetekkel együttműködve a munkaügyi minisztérium épülete előtt tartotta tiltakozó nagygyűlését.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Wittich Tamás, az Országos Érdekegyeztető Tanács részéről a legfrissebb munkaügyi ellenőrzésekről készült statisztikákat ismertette. A kép továbbra is tragikus, az ellenőrzések során száz cégből kilencven esetben találtak jogsértést, a munkabiztonsági előírásokat pedig százból kilencvenhárom esetben szegték meg. Papp István szerint az emelkedés mögött a hatékonyabb ellenőrzés, a szigorúbb szabályok állnak, nem a munkáltatói morál romlása. Hozzátette: a jogsértések között továbbra is a bejelentés nélküli foglalkoztatás a listavezető. A munkaügyi ellenőrzéséi törvény szigorítása tehát egyelőre nem érezteti hatását, Papp István szerint azonban ehhez időre van szükség.

Mindamellett a felek között konszenzus volt abban a tekintetben, hogy van még teendő. A tárca a szakszervezetek segítségével újabb változtatásokat helyezett kilátásba. Első körben a munkavállalók érdekképviseleti szervei dolgozzák ki javaslataikat – erre néhány hét áll rendelkezésre -, melyek valószínűleg a kiterjedtebb ellenőrzésre, jogszabály-módosításokra vonatkoznak majd, ezt követően egyeztetnek a tárcával, mely kidolgozza és a parlament elé viszi a javaslatokat. Minderre a miniszter reményei szerint még idén sor kerül. A tárca jövőjéről nem hangzottak el információk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.