Pénzügy

Újra indul a politikusképző tanfolyam

A közelgő önkormányzati választásokra tekintettel újra indít politikusképző tanfolyamot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) május végétől – mondta az intézmény politikatudományi tanszékének docense az MTI-nek.

A kurzus célja a helyi politikusi szerepvállaláshoz szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek átadása – közölte Horváth Csaba. Ismertetése szerint a 96 órás kurzus résztvevőinek az egyetem oktatói és neves közéleti személyiségek tartanak előadásokat az önkormányzatok, részönkormányzatok működéséről, a közigazgatási rendszerről, s egyebek mellett az államháztartásról is. Hozzátette: az elméleti tananyag gyakorlati felkészítéssel egészül ki: a programalkotás, a politikai- és személyiségmarketing, a kommunikáció és a viselkedéskultúra tudnivalóit igyekeznek továbbadni a politikusoknak, illetve politikusjelölteknek.

A tanfolyam résztvevői július közepén vizsgát tehetnek, képesítésükről hivatalos papírt kapnak. A szervezők politikai hovatartozástól függetlenül elsősorban az önkormányzati területeken dolgozókra, települési, megyei képviselőkre, polgármesterekre, a helyi választásokon indulni kívánó jelöltekre, kisebbségek, társadalmi szervek tagjainak jelentkezésére számítanak, de nem zárkóznak el szimpla érdeklődők felvételétől sem.

Horváth Csaba elmondta: a képzés ötletét az adta, hogy a mai parlamenti pártokhoz, önkormányzatokhoz kötődő személyek jelentős része autodidakta módon vált politikussá, vannak azonban olyan ismeretek, melyek megszerzéséhez célszerű a szervezett oktatáson való részvétel.

Különösen igaz ez azon helyi vezetőkre, akiknek pozícióját az önkormányzati törvény nem köti végzettséghez. Közülük sokan például nem is érettségizettek – mutatott rá Horváth Csaba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik