Pénzügy

Menedzserek kokainon

Egyre több felsővezető és üzletember élénkíti magát kokainnal. A szakemberek szerint a nagy megterhelés miatt nyúlnak a legjobb minőségű stimuláns droghoz.

Elfogott kokain-szállítmányok

Az Egyesült Államok titkosszolgálatának, a CIA jelentése szerint Magyarország a Dél-Amerikából érkező kokain elosztóhelye. A délnyugat-ázsiai heroin és cannabis is Magyarországon halad át. A magyarországi drogüzletben orosz, olasz és nigériai bűnszövetkezetek érdekeltek. 2004-ben kilencvenhét kiló kokaint foglalt le a rendőrség, egy évvel korábban huszonkettőt, tudta meg a FigyelőNet, Garamvölgyi Lászlótól, az Országos Rendőr Főkapitányság kommunikációs igazgatójától. Hozzátette: a hazai kábítószer-fogyasztás emelkedik, egyre nagyobb a fizetőképes kereslet, s a tendencia alól a kokain sem kivétel.

A hazai kokainfogyasztás feltérképezésére alig van mód, a drog ugyanis illegális, használata bűncselekménynek minősül. A hazai gyógyellátásban azonban olykor felbukkanó kábítószerbetegek, a külföldi statisztikák és a társadalom egészén végzett, a kokainhasználati szokásokat vizsgáló kutatások némi rálátást engednek a jelenségre.

A kokain az Egyesült Államokban a legelterjedtebb, de Nyugat-Európában is jelen lévő probléma. Súlyát jól mutatja, hogy az Európai Uniónak évente küldött magyarországi drogjelentéseket a jövőben a kokainfogyasztásra vonatkozó statisztikával is ki kell egészíteni.

A felső tízezer érintett

Egy gramm por ára tizenhat és húszezer forint között mozog. A nagyon magas ár megszűri a fogyasztók körét, akik így tipikusan a lakosság legfelső rétegéből kerülnek ki. A FigyelőNetnek nyilatkozó Rácz József pszichiáter, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ vezetője úgy véli, hogy pont ez jelenti a gondot. A kokainfüggők, a drog fogyasztása miatt megbetegedettek ugyanis láthatatlanok a szakemberek számára, mivel a betegek tendenciózusan – ezt anyagi erőforrásaik lehetővé teszik -, nem drogambulancián kérnek segítséget, hanem magánklinikákon kezeltetik magukat, és magán terapeutához fordulnak.

A jó anyagi körülmények között élő kokainfogyasztók emellett megbízható saját forrással rendelkeznek, így droghiányos állapotok sem fordulnak elő, mikor az elvonási tünetek miatt a fogyasztó kénytelen lenne orvoshoz fordulni. Végül: a kokain hosszú távon fejti ki káros hatását, a hazai drogfogyasztás pedig nem tekint vissza olyan múltra, hogy egészségkárosító hatásai tömegesen jelentkeznének. Rácz József hozzátette: több cégnél köztudott, hogy a vezetők kokaint használnak, de ezt titok övezi, véleménye szerint a média fokozottan érintett.

Kettős hatás: parti- és munkadrog

A kokain az alkalmi használók körében elsősorban partikon bukkan fel, magas ára miatt exkluzivitásnak számít, emellett afrodiziákumként is ismert, vagyis fokozza a nemi vágyat, önbizalmat ad, hatása alatt az ember magabiztosnak érzi magát. A kokain élénkítő hatással is bír, melyet fokozott igénybevételt, koncentrációt igénylő munkavégzésnél lehet ki használni. A szakértők szerint a szerrel alkalomszerűen élők csoportja az utóbbi évben jelentősen megnőtt, a kokaint elsősorban erős stimuláló hatása miatt fogyasztók száma viszont nem változott.

Gerevich József, az Addiktológiai Kutató Intézet pszichiátere pragmatikus szempontokat lát a kokain elterjedése mögött. A FigyelőNet kérdésére válaszolva elmondta, hogy mindig léteztek stresszoldók, stimulánsok, a hetvenes években például a sláger az amfetaminszármazékok voltak. Ma a kokain számít a legjobb minőségű anyagnak, azaz a legkisebb adagban ezzel érhető el a kívánt hatás, emellett rövid távon nincsenek mellékhatások és másnapossági tünetek. Rácz József szerint azonban a fehér por használata bizonyos körökben egyfajta kulturális jelenség, „divat” is lehet. Wingender István szociológus, a Társadalom-egészségtani Intézet vezetője úgy véli, hogy a kokainhasználat több okra vezethető vissza. Egyrészt a vezetők nagy része vélelmezhetően olyan megterhelésen megy keresztül, melyet stimulánsok nélkül nem lehet elviselni, másrészt a szellemi munka fajtája is indokolhatja a szer használatát.

Az érem másik oldala

A kokain hosszú távon szív és érrendszeri megbetegedéseket okozhat, szerepet játszhat infarktus, agyvérzés magas vérnyomás következtében kialakuló betegségek megjelenésében. Még a betegségek kialakulása előtt produkálhatja azonban a drogfogyasztó a tüneteket, melyek infarktushoz hasonlító, úgynevezett anginás rohamokban nyilvánulnak meg. A kokain használat következtében hamar függőség alakul ki, akár már néhány használat után. Fizikai függőség ugyan nem jellemző, de olyan erős a sóvárgás lép fel a szer után, melyet igen nehéz leküzdeni. Mivel egy adag igen rövid ideig, egy-két óráig hat, a hatás fenntartásáért meg kell ismételni a bevitelt. A kokainfogyasztás gyakran más szerek használatát is kiváltja: a felpörgött fogyasztó este alvási gondokkal küzdhet, melyet alkohollal, altatókkal kompenzálhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik