Pénzügy

Mérnökhiány több országban

Dániában rekordszámú a betöltetlen álláshely, már a mérnökökből is hiány van az északi országban. Németország hasonló problémával küzd. A hazai fejvadászok szerint a mérnökök itthon is könnyen találnak állást.

Dániában rekordszámú a betöltetlen álláshelyek száma, a munkaerőgondokkal küszködő ágazatok száma az elmúlt tizenkét hónapban megduplázódott. Ezek közé az építőipar és az iparos szolgáltatások mellett már olyan tevékenységek is besoroltak, mint a pénzügyi szolgáltatások, a mérnöki foglalkozások, a futárszolgáltatások és az egészségügy. Németországban szintén a mérnökök iránt mutatkozik hiány. A német mérnökszövetség áprilisban közölt adatai szerint jelenleg legalább 18 ezer mérnöki állás betöltetlen Németországban. A FigyelőNet által megkérdezett hazai fejvadászok szintén arról számoltak be, hogy a néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkező mérnökök akár hetek alatt is megtalálhatják álmaik állását.

A dán munkaerő-közvetítők és vállalatok már a szomszédos németországi és svédországi területeken toboroznak munkavállalókat a hiányszakmákban mutatkozó álláshelyek betöltésére. Mindezek ellenére 2006 májusában, amikor az új uniós tagállamokkal szembeni munkavállalási korlátozások feloldásáról kellett nyilatkozniuk a régi tagországoknak, Dánia a se veled, se nélküled álláspontra helyezkedett. Az ország vezetése bejelentette, hogy liberalizáció nélkül fogja mobilizálni munkaerőpiacát, bármit is jelentsen ez. Németország pedig 2009-ig a teljes elzárkózás mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik