Pénzügy

Hét százalékkal nőttek a bérek

admin
admin

2006. 05. 08. 08:50

2005-ben a vezető beosztású alkalmazottak bruttó havi átlagkeresete 397–512, a termelésirányítóké 155–331 ezer forint körül alakult, a tapasztalatot szerzett munkatársak pedig 164–395 ezer forint havi fixet kaptak – derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) most elkészült bérstatisztikájából.

A Villággazdaság összeállításából kiderül: a szakértői posztokon dolgozók közül a légiirányítók, az ügyészek, a bírók, az adószakértők, a matematikusok, a műfordítók kerestek a legtöbbet. A legtöbb jól kereső szakértő a gazdasági diplomások, főleg a pénzügyben munkát vállalók közül került ki tavaly, de a műszaki felsőfokú végzettségűek sem panaszkodhattak. Az alapbérhez viszonyítva mindkét területen 10–20 százalék között mozgott az egy hónapra vetített juttatások és a prémium mértéke. Az egészségügy, valamint a szociális terület alkalmazottai viszont az alapbérükkel és a keresetükkel is elégedetlenkedhettek, hiszen a jól fizetettek havi összjövedelme is alig haladta meg a háromszázezret.

Az ÁFSZ 630 munkakör javadalmazását feltérképező adatai alapján míg az alapbérek több mint hét százalékkal, addig a keresetek közel ugyanennyivel emelkedtek 2005-ben tavalyelőtthöz képest. Látszik, hogy a foglalkoztatók a lemorzsolódottak körében igyekeznek spórolni, csökkent ugyanis az általános iskolát el nem végzettek átlagkeresete. Jó hír, hogy közel kilenc százalékkal javult a szakmunkások javadalmazása, és majdnem 11 százalékkal nőtt az egyetemi diplomások havi bruttója.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.