Pénzügy

Tüntetés a munkaügyi minisztérium előtt elsején

Demonstrációra szólít a Liga Szakszervezetek május elsején: a szervezet a sorozatos jogsértések ellen lép fel „Törvényességet a munkahelyen” mottóval. Háromezer résztvevőt várnak.

A Liga Szakszervezetek honlapján is megtalálható felhívás a munkásmozgalmi megmozdulások korai szakaszaira emlékeztető határozott hangvételű szövege szerint a munkaadók lábbal tiporják a munkavállalók jogait, és semmibe veszik a munkavállalókat védő törvényeket. A felhívás konkrétan az évekig elhúzódó munkaügyi pereket kifogásolja, továbbá azt, hogy a munkaügyi szabálytalanságokon ért cégekre kirótt bírságok olyan alacsonyak, hogy a cégeknek megéri azokat kifizetni, mert a törvényszegéssel megszerzett profit nagyobb, mint a bírság összege. A Liga kiáltványa kijelenti, hogy a magyar munkavállalói szakszervezetek megosztottak és gyöngék, ezért szakszervezeti hovatartozástól, pártállástól függetlenül hív demonstrációra május elsején a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) elé.

Mint Kozák Lászlótól, a Liga Szakszervezetek sajtófőnökétől megtudtuk, az FMM előtt színpadot állítanak fel, ahol olyan munkavállalók mondanak majd beszédet, akiket valamilyen jogsértés ért munkahelyükön, és szakszervezeti vezetők is felszólalnak. Végül petíciót olvasnak fel Szili Katalinnak, a Parlament elnökének.

Radikális jogvédelem

Kozák László szerint a többi szakszervezet és a munkáltatók között állóháború alakult ki, nem történik semmi. A Liga képviselője úgy véli, hogy az összefogás a többi szakszervezettel nem működik, nem tudnak a közös célokban megállapodni, ezért a Liga úgy döntött: egyedül indul el egy radikálisabb jogvédelem irányába. Az irányváltásra más szakszervezetek is felfigyeltek, a munka ünnepén tartott tüntetésen a Munkástanácsok és a Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége is képviselteti magát.

Keményebb harc a cégekkel

A Liga irányváltása óta, az utóbbi fél évben minden eddiginél határozottabban lép fel a munkavállalók jogaiért. Ennek az első megnyilvánulása volt a munkáltatóknál is nagyobb visszhangot kiváltó kezdeményezés, mikor néhány hónappal ezelőtt a munkavállalók jogait megsértő cégekről külön weboldalt készített a szakszervezet, melyet Fekete Könyvnek keresztelt el. Bár a Liga állítása szerint a Fekete Könyvben csak azokat az eseteket hozta nyilvánosságra, ahol a jogsértést bíróság mondta ki, a cégek protestáltak, pontatlansággal vádolták a Ligát, és valóban, történtek is korrekciók a fekete listán.

Pillanatnyilag tizenhat incidens van a bűnlajstromon, de Kozák László hozzátette: a Fekete Könyv megvalósult változata eltér a tervezettől: az eredeti elképzelésnek megfelelően nem vártak volna a bírói végzésre, és minden munkavállalói panaszt publikáltak volna. Az ebben a formába érintett cégek száma meghaladta a tízezret. A lista nem állandó, folyamatosan bővül és szűkül, azok a cégek, melyek „megjavultak” lekerülnek róla. A radikálisabb érdekképviselet legújabb fejezete az idei május elsejei tiltakozás. A Liga tavaly is szervezett egy visszhangtalan megmozdulást a ligetben, ahol beszédek is elhangzottak a majálisi hangzavarban a mintegy hétszáz résztvevő előtt. Az idei nem éppen hagyományos majálisi programra a vidékről szervezetten, külön buszokon és –vonatokon érkező mintegy kétezer ötszáz szakszervezeti taggal durván háromezer résztvevőt várnak az FMM elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik