Pénzügy

Hol dolgozhatunk május elsejétől az Unióban?

admin
admin

2006. 04. 28. 12:24

Néhány uniós tagállam teljesen, mások részlegesen és fokozatosan nyitják meg a munkaerőpiacokat, más tagországok a teljes elzárkózás mellett döntöttek a következő három évben. Május 1. a végső döntés határideje.

Finnország, Spanyolország, Portugália – ez a három ország jelezte, hogy megnyitja a munkaerőpiacát az újonnan csatlakozó tagországok munkavállalói előtt 2006. május 1-jén, két évvel az EU bővítése után. Ekkor kell ugyanis a csatlakozási szerződésben biztosított átmeneti időszakot kihasználó 12 tagállamnak nyilatkoznia arról, engedélyezi-e a kelet-európaiak szabad munkavállalását. Németország, Ausztria bizonyosan fenntartja a korlátozásokat az átmeneti idő második szakaszában, vagyis 2009-ig többek között a magyarok sem vállalhatnak szabadon munkát ezekben az országokban. Néhány tagország – Franciaország, Hollandia, Belgium – a részleges és fokozatos nyitás mellett döntött. Olaszország, Görögország válaszára még várnunk kell, de május elsejéig, vagyis jövő hét hétfőig mindenképpen nyilatkozniuk kell az Európai Bizottság felé szándékaikról.

Nagy-Britannia, Svédország, Írország

Nagy-Britannia, Svédország és Írország döntött úgy a csatlakozáskor, hogy azonnal megnyitja munkaerőpiacát az új tagok munkavállalói előtt, így 2004 májusától egyik országban sincs szüksége a magyaroknak munkavállalási engedélyre. A hivatalos adatok szerint a kelet-európaiak nem árasztották el ezeket az országokat: 2004 végén a Svédországban dolgozó négyezer keleti munkavállaló közül 183 volt magyar, Írországban 2115 magyar dolgozott, míg Nagy-Britanniában 133 ezer kelet-európai dolgozott, köztük 3900 magyar. A korlátozásokat fenntartó tagállamok meggyőzésére a britek fordítottak a legnagyobb energiát: több tanulmány is megjelent, mely arról számolt be, hogy a kelet-európaiak fellendítették a gazdaságot. A brit GDP mintegy 2 milliárd fonttal (0,1 százalékkal) volt magasabb a keletiek munkájának köszönhetően. A Financial Times is számos cikket jelentetett meg a munkaerő-piaci nyitás hatásairól, és „egyértelműen hülyeség”-nek titulálták a korlátozások feloldásának halogatását.

Spanyolország, Portugália, Finnország

2006. május elsejétől Spanyolországban, Portudáliában és Finnországban is szabad lesz a munkavállalás, legalábbis kormányzati politikusaik hivatalos fórumokon is megerősítették nyitási szándékukat, igaz a magyarországi szakemberek óvatosságra intenek a végső döntés bizonyosságát illetően egészen május elsejéig. Spanyolországgal már 2005 óta intenzív egyeztetés folyik egy spanyol–magyar vegyes bizottság keretében a korlátozások feloldásáról. Portugália feltehetően közvetlen szomszédja miatt döntene hasonlóan, hiszen e két ország gazdasági együttműködése nagyon szoros. Finnországban a kormány mellett a munkavállalók és munkaadók szervezetei is támogatják a munkaerő-piaci nyitást, ami nagyrészt szintén Svédország közelségének köszönhető.

Németország, Ausztria

A legelzárkozóbbnak ez a két tagállam mutatkozik, mindkét kormány hivatalosan is bejelentette, hogy 2009-ig szigorúan fenntartják a korlátozásokat. Mindkét ország a magas belső munkanélküliségre hivatkozva döntött a kelet-európaiak szabad munkavállalása ellen. Námetország és Ausztria rendkívül népszerű munkavállalási célpontjai az újonnan csatlakozóknak: annak ellenére, hogy fenntartották a korlátozásokat, 2004 végén 13 628 magyar dolgozott engedéllyel Ausztriában – ami 7,7 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest –, Németországban pedig 17 100 magyar vállalt munkát.

Olaszország

Olaszország a fokozatosan nyitás és a továbbra is elzárkózás kombinációját választotta. A római munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy nem három, hanem két évre tervezik a hosszabbítást, 2008. májusától azonban fokozatosan felodlanák a korlátozásokat.

Franciaország, Belgium, Hollandia,Luxemburg

Május elsejétől fokozatosan oldja fel a korlátozásokat Franciaország, Belgium és Hollandia. Ez utóbbi tagállam eredetileg a teljes nyitás szándékát jelezte a Bizottság felé, a parlament azonban nem értett egyet a kormány szándékaival, ezért újratárgyalták a kérdést. Valószínűen ők is a fokozatos nyitás mellett döntenek, de csak a jövő év elejétől enyhítenének a munkavállalási feltételeken. Franciaország egyes szakmák esetében, amelyekre nehéz munkaerőt találni, azonnal engedélyezné a szabad munkavállalást. Egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy milyen szakmákra vonatkozik ez a döntés, és hogy milyen formában. Belgium szintén a hiányszakmákban könnyítené a kelet-európaiak munkavállalását. Luxemburg az előzetes hírek szerint a szomszédos francia és belga rendszer mintát követné.

Dánia, Görögország

Dániával kapcsolatban már az év elején olyan találgatásokat lehetett hallani, hogy a kormány a korlátozások feloldását tervezi, később azonban egyre több cáfolat is elhangzott. Az uniós munkaügyi miniszterek találkozója után Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter is arról számolt be, hogy Dánia fontolgatja a nyitást. Egyelőre kilátásba helyezték, hogy még a három év lejárta előtt fokozatosan megnyitnák munkaerőpiacukat a keleti munkavállalók előtt. A görög szándékokról mindezidáig semmilyen információt nem lehet tudni.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.