Pénzügy

Egyre több britet foglalkoztat kelet-európait

admin
admin

2006. 04. 27. 11:56

Tavaly óta közel megduplázódott azoknak a brit cégeknek a száma, melyek kelet-közép-európai munkaerőt alkalmaznak. Igaz, még így sincsenek túl sokan.

A tavalyi 7-ről idén 12 százalékra ugrott azoknak a brit cégeknek a száma, melyek kelet-közép-európai munkaerőt foglalkoztatnak – derült ki a Manpower munkaerő-közvetítő cég egy friss felmérésből. Bár az új tagállamok munkavállalói minden ágazatban megtalálhatók, a legnagyobb számban mégis a szállodákban és az éttermekben foglalkoztatják őket, ahol nagyjából minden negyedik vállalat alkalmaz új tagállambéli munkaerőt. Ezt követi az építőipar 12 százalékkal.

Mark Cahill, a Manpower UK ügyvezető igazgatója szerint egyre több munkaadó ismeri fel, hogy az új tagállamokból érkező munkavállalók értékes szerepet játszhatnak egyebek között a tartósan munkaerőhiánnyal küszködő ágazatokban. „Ugyanakkor a számok még mindig limitáltak. Valahol a körül járnak, amit mi a 2004-es bővítés idejére jósoltunk” – vélekedett a szakértő. Nagy-Britannia többek között az ágazati munkanélküliség miatt döntött úgy, hogy megnyitja munkaerőpiacát az újonnan csatlakozó uniós tagállamok munkavállalói előtt. 2004-ben közel ötszázezer állás volt betöltetlen a szigetországban. Javarészt olyan szakmákban, amelyekben a britek már nem szívesen helyezkednek el.

Nagy-Britannia a magyarok körében egyébként nem a legnépszerűbb munkavállalási célpont, a hivatalos adatok szerint 133 ezer munkavállaló dolgozott 2004 végén az újonnan csatlakozó országok polgárai közül, ebből 3900 volt magyar. Németországban és Ausztriában, ahol a magyaroknak munkavállalási engedélyre van szükségük, legalább négyszer annyian dolgoztak ugyanebben az időben.

A brit cégek igyekeznek is kelet-európai munkaerőt csábítani az országukba. 2005 elején indult az első, kifejezetten kelet-európai munkavállalóknak szóló angol állásközvetítő portál. Az internetes oldalon azok a cégek hirdetik állásaikat, akik az újonnan csatlakozó országokból várnak jelentkezőket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.