Pénzügy

Kivédi az Auchan a sztrájkveszélyt?

admin
admin

2006. 04. 25. 11:58

Figyelmeztető sztrájkra is sor kerülhet a héten az Auchan áruházaiban. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete hétfőn küldte el az áruházlánc vezetésének az egyeztetésről szóló felhívást.

Miután április 6-án a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az Auchan Magyarország Kft.-nél működő munkahelyi szervezet kérésére sztrájkbizottságot alakított, április 25-én a szakszervezet elküldte az Auchan vezetésének az egyeztetésről szóló felhívást. Figyelmeztető sztrájk sem kizárt a héten, mivel a sztrájktörvény a hét napig tartó egyeztetések folyamán lehetőséget biztosít egy alkalommal, legfeljebb két órán át tartó sztrájkra. Az Auchan vezetői cáfolják a szakszervezet állítását, mely szerint nem lennének együttműködők.

Követelések

A sztrájkot a tervezett béremelések miatt fontolgatják a dolgozók. A szakszervezet szerint a vezetés februárban látszattárgyalásokat kezdeményezett az idei évre tervezett 2,7 százalékos béremelési és szociális juttatásokat érintő javaslatról. Ennek során azonban a munkavállalóknak nem volt lehetőségük kifejteni véleményüket, mire a KASZ kollektív munkaügyi vitát kezdeményezett. Ettől azonban a munkáltató elzárkózott.

Mátraházi István, a KASZ elnöke a FigyelőNetet úgy tájékoztatta, hogy az Auchan dolgozói olyan jövedelemnövekedést szeretnének, amely minden alkalmazott számára érzékelhető. Hatvan forinttal nőtt például az étkezési hozzájárulás, ami ezzel jelenleg 1660 forintot tesz ki. Ugyanakkor a szociális juttatások nem járnak mindenkinek, és minimális jövedelemnövekedést eredményeznek – mondta a FigyelőNetnek a KASZ alelnöke. A 2,7 százalékos béremelés önmagában sem biztosít jelentős bevételnövekedést a dolgozóknak, ha a fizetésük eleve alacsony. A KASZ elnöke korábban elismerte, hogy az ágazathoz képest az Auchan dolgozóinak magasabb a fizetése. Az egyeztető tárgyalások során a KASZ nagyobb béremelést, munkaruha-juttatást, valamint a késő esti hazautazás költségeinek megtérítését szeretné elérni.

Megegyeznek?

Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatóságának munkatársa a FigyelőNet megkeresésére elmondta, általában és mindent megtesznek azért, hogy munkatársaik jól érezzék magukat, és cáfolta, hogy elzárkóznának a dolgozókkal történő egyeztetésektől. Hat éve üzemi tanács, közel három éve pedig szakszervezet működik a vállalatnál. Gillemot Katalin tájékoztatása szerint mindkét féllel a törvényi előírásoknak megfelelően jár el az Auchan. Az egyeztetésről szóló felhívásról azonban a sajtóból értesültek, és nem a szakszervezettől.

Mátraházi István úgy látja, hogy nem a szakszervezet zárkózott a vezetés felé. Tapasztalatai szerint a többi hipermarketlánchoz képest – több ilyennel együttműködik a KASZ – az Auchan vezetősége a legelzárkózobb. Máshol párbeszédet folytatnak a munkavállalók szervezetei és a munkaadó, az Auchan vezetősége azonban egyoldalúan lezárta a velünk folytatott tárgyalásokat – mondta az alelnök. A KASZ egyébként „csak” 220 beosztotti pozícióban lévő Auchan-alkalmazottat képvisel, ami elenyésző a többezres teljes létszámhoz képest. Mátraházi szerint ezért nem tekinti őket a vezetés rendes partnernek. Adatokat sem közölnek velük, nem tudják például ellenőrizni a cég által közölt információkat sem. Úgy kezdeményeztünk a dolgozók kérésére például tárgyalásokat, hogy hivatalosan nem tudjuk, mekkora az átlagbér az Auchannál – mondta Mátraházi. Tájékoztatása szerint amennyiben nem sikerül megegyezni a munkáltatóval a hét nap során, eldöntik, hogy sztrájkba lépnek-e. Mindenesetre Gillemot Katalin szerint a sztrájk mindkét fél számára veszteség lenne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.