Pénzügy

50 felett: bevált a munkakipróbálás

admin
admin

2006. 04. 21. 10:39

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium ismételten meghirdeti az ötven év feletti álláskeresők elhelyezkedésének elősegítését szolgáló központi programot.

Az elsőként tavaly elindított ötven év felettiek foglalkoztatását elősegítő program beváltotta a munkaügyi központok várakozásait. Az eredeti célok szerint a 2004. év végén összesen 75 ezer ötven feletti munkanélküliből 12 ezret újra tartósan munkához akartak juttatni. A munkaügyi szervezetek beszámolója szerint 2005-ben országosan több mint 43 ezer idősebb álláskereső kapcsolódott be a programba, közel 27 ezer ötven év feletti munkanélküli talált állást. A program 2006. május 1-jén indul újra, és egy évig tart.

Az 50 felettiek speciális munkaerő-piaci problémáira szabott kísérleti program a klasszikus foglalkoztatási támogatásokon kívül más elemeket is tartalmazott. Bevezették a munkakipróbálás intézményét, amely egyébként a program legsikeresebb elemének bizonyult.

A munkaügyi kirendeltségek ugyanis azt tapasztalták, hogy hiába ajánlják az ötven felettieket, a vállalatok vezetői tartanak a már hosszabb ideje nem dolgozó, ráadásul alapvetően rugalmatlannak tartott idősebb munkaerőtől. A munkakipróbálással azonban a munkáltató lehetőséget kaphatott arra, hogy megismerje az alkalmazott munkavégző-képességét, munkabírását. Az egyén pedig bebizonyíthatja, hogy tud dolgozni, alkalmas a munkakör betöltésére, és ezáltal tartós munkára. A tavaly elindított program értelmében a munkakipróbálás során az 50 év feletti munkanélküli alkalmazására vállalkozó munkáltató támogatásként három hónapig megkaphatta a kifizetett munkabérnek és járulékainak a teljes összegét, képzettségi szinttől függően legfeljebb 90 ezer forintig. Az időszak letelte végén pedig eldönthette, hogy tovább kívánja-e alkalmazni az idős munkaerőt.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) tapasztalati szerint a munkaadók többsége a munkakipróbálás időszaka alatt elégedett volt a munkavállalókkal, és a munkakipróbálás után 70-80 százalékban tovább alkalmazták az 50 feletti munkaerőt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.