Pénzügy

A magyar átlagfizetés háromszáznyolcvanszorosát keresi egy angol vezető

admin
admin

2006. 04. 20. 13:25

Harminc- és hatvanhétmillió forint között mozog a legfeljebb 100 főt foglalkoztató cégek vezetőinek éves fizetése Európában. A magyar vezetők bére ennek csak a töredéke.

A tanulmányról

A Kienbaum és az ECN tanulmányában 3324 legfeljebb száz főt foglalkoztató, tizenegy nyugat-európai cég 72 657 vezetőjének jövedelemadatait összesítették.

A kis- és középvállalkozások vezetői közül Európában az angolok és a németek keresnek a legjobban, az előbbiek éves szinten átlag 261 ezer eurót (67,6 millió forint), az utóbbiak 251 ezer eurót (65,2 millió forint) – derült ki a német Kienbaum tanácsadó cég és a European Compensation Network (ECN) közösen készített felméréséből. A hasonló nagyságú cégek vezetői a tanulmány szerint Franciaországban és Belgiumban élnek a legrosszabbul, ez a két ország található a jövedelemlista alján a 116 ezer és 118 ezer eurós (30 millió forint) éves átlagjövedelemmel. Összehasonlítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán nyivánosságra hozott béradataival, az angol vezetők a bruttó 176 ezer fortintos magyar átlagfizetés háromszáznyolcvannégy-szeresét, míg a belgák százhetvennégyszeresét keresik meg.

Magyarországon egyelőre nem készült olyan speciális jövedelemfelmérés, mely a legfeljebb 100 főt foglalkoztató kisebb vállalkozások vezetőinek bérét vizsgálta. Az adatok nyilvánosságra kerülését az is nehezíti, hogy a hazai tanácsadó cégek nem szívesen adnak ki abszolút számokat semmilyen munkakör jövedelméről, mivel az ügyfeleik által rendelkezésükre bocsátott kényesnek szémító béradatokat bizalmasan kell kezelniük. A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara 2005/2006-os bértanulmánya szerint a német tulajdonban lévő magyarországi vállalkozások vezetői évi 16 millió forintos átlagjövedelemmel rendelkeznek. Az összevethetőséget természetesen itt is nehezíti, hogy a kamara felmérésében nem csak 100 főnél kisebb vállalatok adatait összesítették.

Mitől függ?

A Kienbaum és az ECN munkatársai arra jutottak, hogy a legfeljebb 100 főt foglalkoztató közepes és kisvállalkozások menedzsereinek fizetése leginkább attól függ, hogy a cég mennyire mozog nemzetközi porondon, mennyire heterogén és komplex tevékenységet folytat. Ezektől a tényezőktől függ ugyanis a vezetők felelőssége, amit nagyobb jövedelemmel jutalmaznak a vállalatok.

Nő a mozgó bér aránya

A Kienbaum és ECN tanulmánya is megerősíti a többi jövedelemfelmérést végző cég tapasztalatait, mely szerint a vezetők fix fizetése folyamatosan csökken, míg a teljesítményfüggő változó bérelemek egyre nagyobb teret kapnak a kompenzációs csomagjuk összeállításában. Németországban például egy évvel korábban még csak a menedzserek 84 százaléka részesült különböző bonuszokban, most már 94 százalékukat érinti ez a fajta javadalmazás. Olaszországban szintén 90 százalékos ez az arány, míg a kockázatkerülőnek elkönyvelt svájciak és svédek is egyre inkább érvényesítik ezt a gyakorlatot, a menedzserek 81 százalékának teljesítményfüggő a fizetése. A tanulmány készítői szerint a jövőben tovább fog nőni a teljesítményfüggő változó bér aránya a fizetésekben.

Eltérő béremelkedés

A tavalyi év során az angol (7,2 százalék) és az ír vezetők (7 százalék) bére emelkedett a legnagyobb mértékben, míg a német vezetőké csak 3,2 százalékkal nőtt. Meglepő, hogy míg a legtöbb országban relatív alacsony és 2005-höz hasonló béremelkedésre számítanak a menedzserek idén, Írországban 8,2 százalékos emelkedést látnak reálisnak a vezetők.

A szükséges plusz

Úgy tűnik, az európai menedzserek számára még a kisebb vállalkozások esetén is teljesen természetessé vált, hogy bizonyos béren kívüli juttatásokban részesülnek. Céges autót vezet minden országban legalább a vezetők 95 százaléka.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.