Pénzügy

Magyar Bálint indította el az oktatás minőségi reformját?

Andor Mihály oktatásszociológus az ATV Friderikusz Most című műsorában a leendő oktatási miniszterrel kapcsolatban elmondta, attól tart, Gyurcsány Ferenc a konfliktusok számának csökkentése érdekében akarja a tárcát szocialista irányítás alá vonni.

Kuncze: az oktatási reformoknak folytatódniuk kell

Kuncze Gábor szerint az oktatásban folytatódnia kell a reformoknak. A szabaddemokrata pártelnök a Klubrádióban ugyanakkor hangsúlyozta: indokolatlannak tartja a kormányzati posztok elosztásával kapcsolatos felvetést.

Andor Mihály úgy fogalmazott, a magyar oktatási rendszer mindig mennyiségi változtatásokkal próbált válaszolni a felmerülő problémákra. Először a középiskolákban növelték meg a tanulók számát, majd az egyetemen vált tömegessé az oktatás. A megoldás ugyanakkor a minőségi változtatás, amit az oktatásszociológus szerint Magyar Bálint indított el. Ez azonban konfliktusok vállalását is jelenti – tette hozzá Andor Mihály.

A kistelepülési iskolákkal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Európában általánosan elterjedt az iskolabusz-rendszer, hozzátette, a probléma a hetvenes évekre nyúlik vissza. Ekkor a településfejlesztési koncepció keretében szüntettek meg iskolákat, sorvasztottak el településeket, tudatosan. A rendszerváltozáskor így nem csoda, hogy a kistelepülések igyekeztek visszaszerezni az iskolákat. Jellemző adat, hogy 1985-ben 864 településen nem volt iskola 1995-ben már csak 795 településen, tehát olyanokon is lett, ahol korábban nem volt – fogalmazott az oktatásszociológus.

Beszélt arról is, a Horn kormány idején öt, 1998-2002 között 388, a jelenlegi koalíció alatt 135 iskolát zártak be. Hozzátette, a Magyar Bálint vezette tárca pályázatok kiírásával, a társulások támogatásával is ösztönözte az iskolabusz-rendszer kialakítását. Elmondta, a csökkenő település és gyermekszám miatt, a kistelepülési iskolák egy része nem fenntartható, az ilyen kis – gyakran csak négy, hat osztályos – iskolák ráadásul nem tudnak versenyképes ismereteket adni a diákoknak.

Gyurcsány Ferenc azon kijelentésére, hogy a szocialisták vennék át az oktatási tárca irányítását Andor Mihály úgy reagált, félő, hogy az MSZP a konfliktusok elkerülésére törekszik, ami a reformok leállítását jelentené. Elmondta, a miniszterelnök erre vonatkozó kijelentései leginkább a jól szervezett, és nagy befolyással is bíró pedagógus társadalmat hivatottak megnyugtatni. Arra a kérdésre, hogy ezen a “politikai praktikán” a későbbiekben lesz-e módja változtatni Gyurcsány Ferencnek, az oktatásszociológus úgy válaszolt, nem valószínű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik