Pénzügy

Sokakat vonz az ingyenes szakképzés

admin
admin

2006. 04. 18. 11:40

A „Lépj egyet előre” program első két hónapjában közel tízezren jelentkeztek ingyenes felnőttképzési tanfolyamra.

Pirisi Károly, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgatója sajtótájékoztatón számolt a részben európai uniós forrásból finanszírozott „Lépj egyet előre” ingyenes felnőttképzési program eddigi eredményeiről. A több mint 11 ezer felnőtt szakképzésére vagy a szakképesítés megszerzéséhez szükséges közismereti tudás elsajátítására lehetőséget nyújtó képzésekre a program első két hónapjában mintegy 9 900 fő jelentkezett. Eddig 700 hallgatóval kötötték meg a támogatási szerződést, hasonló nagyságrendben hiánypótlás szükséges ahhoz, hogy a támogatási szerződéseket megkössék a már elbírált jelentkezések esetén.

Szakképzetleneket támogatnának

A beérkezett jelentkezések között igen nagy (37,5 százalék) a szakképzettek aránya. 3700 főnek van szakképzettsége, ami várható volt, hiszen jellemző, hogy a képzettség növelésével növekszik a képzési hajlandóság. A „Lépj egyet előre” program keretében azonban továbbra is elsősorban a szakképzetlen, és főként alacsonyabb iskolai végzettségű emberek tanulásba való bekapcsolódását segítenék. Ennek oka a magyar munkaerőpiac jellemzőiben keresendő: míg a diplomások 83 százaléka foglalkoztatott, a középfokú végzettségűek 66,3 százaléka, az alapfokú képzettséggel rendelkezők 28,4 százaléka dolgozik.

Ezért a program szervezői 91 százalékban szakképzetlenek jelentkezéseit várják, ezen belül 70 százalékban olyan embereket szeretnének a tanulásban támogatni, akik legfeljebb 8 általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. Ebből a körből mintegy öt és félezer ember jelentkezett képzésre nem egészen két hónap alatt. A 8 általános iskolai végzettséggel nem rendelkezők részéről azonban csupán 115 jelentkezés érkezett, ezért a szaktárca igyekszik körükben ismertebbé tenni a programot. A munkaügyi központok olyan mentorként alkalmazható szakértőket alkalmaznak, akik a program keretében elsősorban az alacsonyabb iskolázottságú emberek képzésbe vonását segítik.

Budapest a legaktívabb

Budapesten 1400 fő számára nyílik lehetőség arra, hogy a „Lépj egyet előre” program keretében képzési támogatáshoz jusson. Eddig 3617 budapesti jelentkezett a programra, közülük 216 fővel a támogatási szerződést megkötötték. A támogatottak 7 százaléka szakképzett, a többiek szakképzetlenek. A támogatási szerződések 63,4 százalékát állásnélkülivel kötötték. A képzéseket azokban a szakmákban indítják, amelyekből az adott térségben hiány mutatkozik. Budapesten többek között az alábbi szakmákban lehet képzésre jelentkezni: fémforgácsoló, ács-állványozó, gyógy-masszőr, szociális gondozó, kőműves, mechanikai műszerész, NC, CNC gépkezelő, szobafestő-mázoló, villanyszerelő, számítástechnikai szakmák.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.