Pénzügy

A ferihegyi dolgozók töredékét érintené a sztrájk

admin
admin

2006. 04. 14. 11:24

A Légközlekedési Dolgozók Független Szakszervezete (LDFSZ) jövő héten sztrájkba léphet Ferihegyen. A Budapest Airport közlése szerint mindent megtett, hogy megállapodjanak, és sajnálják, hogy újra sztrájkot emleget a szakszervezet.

Amennyiben a menedzsment nem hajlandó tárgyalni velünk, és levelet sem hajlandóak írni, a jövő héten bejelentjük a sztrájkot – tájékoztatta a FigyelőNetet Csorba Attila, a Légközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSZ) elnöke. A szakszervezet közel 40 üzemanyag-kiszolgálót képvisel a Reptéri Üzemanyag Kiszolgáló (RÜK) kft. alkalmazásában, ahol összesen 70 üzemanyag-kiszolgáló dolgozik. A RÜK Kft. egyébként 100 százalékban a Budapest Airport Rt. tulajdonában áll. Bár kevés embert érintene a szrájk, a szakszervezet elnöke szerint a reptér kulcsmunkaköreit betöltőkről van szó, hiszen a repülőgépeket ők látják el üzemanyaggal.

Az LFDSZ korábban nem írta alá 2006. február 8-án azt a megállapodást, amit a BA Rt. a 2400 munkavállalót képviselő öt reprezentatív repülőtéri szakszervezettel kötött, amely egyébként 600 fős létszám-leépítési tervet és 2,25 százalékos béremelési ajánlatot tartalmaz.

Csorba Attila tájékoztatása szerint az LFDSZ most 9250 forintos (4,5 százalékos) alapbér-növekedésért harcol, és egy 9000 forint összegű béren kívüli juttatásért. Ebből azonban jelenleg 8000 forintot már megkapnak az érintett dolgozók, de nem béren kívüli juttatás formájában. Ha azonban adómentes béren kívüli juttatásként kaphatnák, akkor a munkavállalók 1000 forintot nyerhetnének, a munkáltató pedig 3000 forintot spórolna a bérköltségeken – hangsúlyozta a FigyelőNetnek Csorba Attila, aki gáláns ajánlatnak nevezte javaslataikat.

A szakszervezeti elnök elmondása szerint a brit vezetés presztízskérdésként kezeli az ügyet, és nem hajlandó megállapodni azzal a szakszervezettel, amely nem írta alá a februári megállapodást. Véleménye szerint a munkáltató agresszív módon azt az álláspontot képviseli, hogy csak akkor hajlandók megállapodni, ha az LFDSZ egyben aláírja a februári megállapodást is, amivel azonban a többi tagjuk – 900 fő – kerül hátrányba.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője a FigyelőNetnek azt nyilatkozta, hogy a cég minden tőle telhetőt megtett egy esetleges sztrájk elkerülésére és egy igazságos megállapodás elérésére az LDFSZ által képviselt 40 alkalmazottal. Elmondása szerint az elmúlt napokban összesen 14 órán keresztül tárgyaltak az LDFSZ vezetőivel, és végül sikerült is megállapodásra jutni a fizetésekkel, prémiumokkal és munkakörülményekkel kapcsolatosan. „Az LDFSZ azonban az utolsó pillanatban megtagadta a megállapodás aláírását, kifogást emelve azon rendelkezések ellen, amelyek lehetővé tették volna a felek részére a szerződés betartatását” – mondta Szollár Domokos. Azt is hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között nem követelnénk meg a sztrájkjog megvonását. „Csupán arra kértük a szakszervezeteket, hogy a megállapodás időtartama alatt ne sztrájkoljanak. Teljesítményprémiumokat ajánlottunk fel, amelyek csak abban az esetben kerülnek kifizetésre, ha nem kerül sor munkabeszüntetésre” – tette hozzá a szóvivő.


vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.