Pénzügy

Tovább nőhet a diplomás munkanélküliek száma

Pedagógusokat, közgazdászokat, mérnököket, jogászokat, marketing- és gazdasági vezetőket sem kímél a diplomásállástalanság. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai alapján a felsőfokú végzettségű munkanélküliek most 17 ezren vannak, és a nyár közeledtével várhatóan még többen lesznek.

A növekvő létszám mellett a diplomás állástalanok összetétele is érdekes – írja a Világgazdaság. Az adatok azt mutatják, hogy mérnökökből az álláspiacon inkább hiány van, mintsem túlkínálat, a regisztrált munkanélküliek között mégis sok a műszaki posztot kereső. A mezőgazdasági mérnökök közel ezren vannak munka nélkül, de a foglalkoztatót kereső gépészek száma is meghaladja a félezret. Nehezen talál munkát az a diplomás, aki nem képzi magát folyamatosan, és nem beszél idegen nyelvet – fogalmazott Lipcsei András. A Dr. Pendl & Dr. Piswanger ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: a felsőfokú végzettség szükséges, azonban ma már nem elégséges feltétele a sikeres elhelyezkedésnek. Hatszor-hétszer több állásajánlatot kap az idegen nyelven beszélő mérnök, mint aki csak magyarul képes kommunikálni; a folyamatos tanulás hiánya miatt a műszaki, illetve az informatikai végzettségűek értéktelenednek el leggyorsabban az álláspiacon. A szakember igazát bizonyítja, hogy míg a Jobmonitor internetes állásgyűjtő portálon jelenleg több mint négyezer aktuális állást kínál az IT/telekommunikáció területe, addig az FH közel kétszáz állástalan informatikusról és szoftverfejlesztőről tud.

Lipcsei András úgy véli, pályakezdők esetén többek között a kibocsátó intézmény rangja, a képzések gyakorlatorientáltsága dönti el a diploma munkaerő-piaci értékét. Érdekesség, hogy a felsőoktatásba jelentkezők körében megváltozott a szakok népszerűségi listája. A korábban listavezető egyetemi közgazdász szakra nyolcszázzal, a főiskolai gazdálkodási szakra mintegy félezer jelentkezővel kevesebbet regisztrált az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK).

Sokan a végzettségükhöz passzoló állás híján más poszttal is beérnék. A németeknél egy életútra 3,7 munkahelyváltás jut, előbb-utóbb feltehetően itthon is a rugalmasabb karriertervezésben kell gondolkodnia mindenkinek, nem csak a diplomája hasznosításában. Visegrády Tamás a PSP Siklóssy és Partner ügyvezetője épp ezért nem látja tragikusnak a tömegesen „kitermelt”, divatképzéseken végzett diplomásokat, feltéve, ha képesek kiegészíteni, megújítani a tudásukat, és nem félnek a váltástól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik