Pénzügy

Tovább nőhet a diplomás munkanélküliek száma

admin
admin

2006. 04. 13. 07:58

Pedagógusokat, közgazdászokat, mérnököket, jogászokat, marketing- és gazdasági vezetőket sem kímél a diplomásállástalanság. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) adatai alapján a felsőfokú végzettségű munkanélküliek most 17 ezren vannak, és a nyár közeledtével várhatóan még többen lesznek.

A növekvő létszám mellett a diplomás állástalanok összetétele is érdekes – írja a Világgazdaság. Az adatok azt mutatják, hogy mérnökökből az álláspiacon inkább hiány van, mintsem túlkínálat, a regisztrált munkanélküliek között mégis sok a műszaki posztot kereső. A mezőgazdasági mérnökök közel ezren vannak munka nélkül, de a foglalkoztatót kereső gépészek száma is meghaladja a félezret. Nehezen talál munkát az a diplomás, aki nem képzi magát folyamatosan, és nem beszél idegen nyelvet – fogalmazott Lipcsei András. A Dr. Pendl & Dr. Piswanger ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta: a felsőfokú végzettség szükséges, azonban ma már nem elégséges feltétele a sikeres elhelyezkedésnek. Hatszor-hétszer több állásajánlatot kap az idegen nyelven beszélő mérnök, mint aki csak magyarul képes kommunikálni; a folyamatos tanulás hiánya miatt a műszaki, illetve az informatikai végzettségűek értéktelenednek el leggyorsabban az álláspiacon. A szakember igazát bizonyítja, hogy míg a Jobmonitor internetes állásgyűjtő portálon jelenleg több mint négyezer aktuális állást kínál az IT/telekommunikáció területe, addig az FH közel kétszáz állástalan informatikusról és szoftverfejlesztőről tud.

Lipcsei András úgy véli, pályakezdők esetén többek között a kibocsátó intézmény rangja, a képzések gyakorlatorientáltsága dönti el a diploma munkaerő-piaci értékét. Érdekesség, hogy a felsőoktatásba jelentkezők körében megváltozott a szakok népszerűségi listája. A korábban listavezető egyetemi közgazdász szakra nyolcszázzal, a főiskolai gazdálkodási szakra mintegy félezer jelentkezővel kevesebbet regisztrált az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK).

Sokan a végzettségükhöz passzoló állás híján más poszttal is beérnék. A németeknél egy életútra 3,7 munkahelyváltás jut, előbb-utóbb feltehetően itthon is a rugalmasabb karriertervezésben kell gondolkodnia mindenkinek, nem csak a diplomája hasznosításában. Visegrády Tamás a PSP Siklóssy és Partner ügyvezetője épp ezért nem látja tragikusnak a tömegesen „kitermelt”, divatképzéseken végzett diplomásokat, feltéve, ha képesek kiegészíteni, megújítani a tudásukat, és nem félnek a váltástól.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.