Pénzügy

Terjed a Start-program

A munkáltatók szerint a pályakezdők alkalmazását támogató Start programba való bekapcsolódás első lépései az adminisztráció miatt komplikáltak.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium tavaly októberében indította el a Start programot, amellyel pályakezdők alkalmazására próbálja ösztönözni a munkaadókat. A program kidolgozására a pályakezdők egyre nehezebb munkaerő-piaci helyzete adott okot. 2004-ben 15,5 százalékos volt, ami 1,5 százalékkal volt több az 1998-ban regisztrált adatoknál. Azóta azonban folyamatosan nő, és 2005 végére elérte a 20 százalékos szintet.

A Start program a fiatal korosztály foglalkoztatásának bővítését célozza: amennyiben a munkáltató pályakezdőt alkalmaz, a foglalkoztatás első évében a pályakezdő bruttó keresetének csak tizenöt százalékát, míg a második évben huszonöt százalékát kell közteherként megfizetnie. A legfrissebb hivatalos adatok szerint tavaly november végéig – két hónap alatt – közel nyolc ezren álltak munkába a Start-kártya segítségével. Ugyanakkor a program sikerességében kritikus pont, hogy a munkáltatók egyáltalán ismerik-e a Start által nyújtott lehetőségeket és kedvezményeket.

A FigyelőNet két munkaerő-közvetítő céget, a Grafton Recruitmentet és a Trenkwalder-Multimant kérdezte meg, hogy megtudja, ügyfeleik között mennyire ismert és mennyire népszerű a program. Mindkét cég pozitívan nyilatkozott a programról, az ismertségére, illetve az ebből fakadó előnyök kihasználására vonatkozó tapasztalatok azonban eltérnek egymástól. A Grafton partnerei közül kevesen vannak tisztában a program előnyeivel, vagyis pontos tartalmával, míg a Trenkwalder-Multiman tapasztalati azt mutatják, partnereik többsége ismeri a Start programot. A munkaadók kifogásolják a programmal járó az adminisztratív terheket is. Úgy érzik, az indulás, az első lépések komplikáltak. Ám összességében a Start programban pályakezdőket foglalkoztató munkaadók elégedettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik