Pénzügy

Munkaruha

Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a közalkalmazottnak munkaruhát, ha pedig a munka jellege megkívánja, formaruhát adhat. Vannak olyan ágazatok, ahol miniszteri rendelet kötelezővé teszi munkaruha juttatását, más esetekben a kollektív szerződésben kötelező rendelkezni ezekről.

A munka- és formaruha juttatásra jogosító munkaköröket, az egyes ruhafajtákat, a juttatási időket, valamint a juttatás egyéb feltételeit a kollektív szerződés, ennek hiányában a munkáltató állapítja meg.

A juttatási idő eltelte után a munka, illetve formaruha a közalkalmazott tulajdonába megy át. Ha a közalkalmazotti jogviszony a juttatási idő letelte előtt megszűnik, a kollektív szerződés rendelkezései irányadóak a visszaszolgáltatás vagy a közalkalmazott részéről történő megváltás tekintetében.

Amennyiben a munka- vagy formaruha juttatását jogszabály kötelezővé teszi, a munkáltató nem adhat a munkaruha vagy formaruha helyett pénzbeli megváltást, vagyis a munkaruhát természetben és díjtalanul, elismervény ellenében kell kiadnia.


Vonatkozó jogszabály:
1992. évi XXXIII. törvény 79. §

Ajánlott videó

Olvasói sztorik