Pénzügy

Anyasági támogatás

admin
admin

2006. 04. 13. 21:40

Anyasági támogatást egyszer lehet igénybe venni. Az a nő jogosult rá a szülést követően, aki a terhesség időtartama alatt legalább négy alkalommal (koraszülés esetén egy alkalommal) vett részt terhes-gondozáson. Erről igazolást az orvostól szerezhetnek az anyák, melyet az igénylési laphoz csatolni is kell. Az anyasági támogatás akkor is megilleti a szülő nőt, ha gyermeke halva született. Anyasági támogatásra jogosult továbbá az örökbefogadó szülő, ha a szülést követő 180 napon belül az örökbefogadást jogerősen engedélyezték; a gyám, ha a gyermek a születését követően 180 napon belül – jogerős határozat alapján – a gondozásába kerül.

Az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege azonos a gyermek születésének időpontjában érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-ával, ikergyermekek esetén 300%-ával.

Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt a szülést követő 180 napon belül lehet benyújtani.

Vonatkozó jogszabály:
1998. évi LXXXIV. 29-33. §

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.