Pénzügy

Az EP kiáll az új tagok munkavállalása mellett

Az Európai Parlament elfogadta Őry Csaba néppárti képviselő jelentését, amely az unión belül a munkavállalók szabad mozgását korlátozó átmeneti intézkedések eltörlésére szólítja fel a tagállamokat.

Spidla: nem lehetnek előnyben az unión kívüliek

A keddi parlamenti vitában Vladimir Spidla, a foglalkoz-tatáspolitikáért és szociális ügyekért felelős cseh biztos azt mondta, a harmadik országból érkezett, régóta az unióban tartózkodó munkavállalók semmiképpen nem élvezhetnek előnyt az új tagállamok polgáraival szemben. Az uniós polgárokra vonatkozó korlátozások így a harmadik országbeliekre is érvényesek – tette hozzá.

Szerdán az Európai Parlament elfogadta az Őry Csaba által készített jelentést, amely „felszólítja a tagállamokat, hogy töröljék el az érvényben lévő, az újonnan csatlakozott tagországok munkavállalóival szemben tett átmeneti intézkedéseket, tekintettel arra, hogy a korlátozások nélküli nyitást választó tagállamok munkaerőpiacain nem alakultak ki feszültségek, és nem igazolódtak be azok a félelmek, amelyek hatalmas migrációs hullámot jósoltak”.

Bár a jelentéshez érkezett egy módosító indítvány, mely ennél enyhébb formában, csak arra szólította volna fel a tagállamokat, hogy „vegyék fontolóra” az átmeneti intézkedések eltörlését, az EP elutasította azt. Így a mostani jelentés erőteljesebben fogalmaz az Európai Bizottság márciusban közzétett állásfoglalásánál, amelyben csak ajánlásokat tettek a munkavállalási korlátozásokat fenntartó tagországoknak. Az EP egyben „felszólítja a bizottságot, a tagállamokat, a szociális partnereket és a magán-, illetve közszféra illetékes szerveit, hogy dolgozzanak ki tisztességes és átlátható eljárást, amelynek köszönhetően az új tagállamok állampolgárai elfogadható munkavállalási, egészségügyi és biztonsági feltételek mellett vállalhatnak munkát”.

Őry: fontos a mobilitás

Őry Csaba elmondása szerint a jelentés összeállításánál az európai érdekeket tartotta szem előtt. A globális versenyben a néppárti képviselő szerint megoldást kell találni azokra a strukturális problémákra, amelyek az európai gazdaságokat feszítik. „A megoldás egyértelmű: növelni kell a mobilitást az unión belül, és minden lehetséges eszközzel ösztönöznünk kell egy egységes, és minél rugalmasabb európai munkaerőpiac létrehozását” – fogalmazott a képviselő.

Őry szerint „az európai mobilitás növelésének folyamatán belül fontos állomást jelent az új tagállamokat sújtó átmeneti korlátozások mielőbbi megszüntetése”. A korlátozást nem alkalmazó államok példájára hivatkozva a jelentéstevő azt mondta, „az új tagállamokból jövő, korlátozott mértékű migráció gazdasági előnyökkel járt a fogadó országok számára”.

A képviselő hozzátette: a kompromisszumos módosító indítványok figyelembe vették „néhány tagállam speciális érzékenységét is”, ugyanis – mint mondta – „gyakran politikai, társadalomlélektani, kommunikációs nehézségekre” is tekintettel kell lenni.

Tabajdi: szeretnénk egyenrangú polgárok lenni

„Amikor az új tagállamok az egyenjogúságukért harcolnak, az több, mint egyszerű küzdelem az egyenlő bánásmódért: ez az egész unió érdekeit védi” – mondta a vita során a szocialista Tabajdi Csaba. „Szeretnénk egyenrangú polgárai lenni az uniónak. A munkaerőpiac megnyitása és a munkavállalók szabad mozgása nem ajándék, nem kegy, hanem a nyolc régi tagállam ésszerű döntése, amely az Európai Unió összes állampolgárára nézve kedvező hatásokkal járna” – tette hozzá.

A képviselő szerint köszönet illeti a munkaerő-áramlás korlátait felszámoló, vagy ezt megígérő Egyesült Királyságnak, Írországnak, Svédországnak, Finnországnak, Spanyolországnak, Portugáliának és Hollandiának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik