Pénzügy

Hollandiába is mehetünk dolgozni

Januártól megnyitja munkaerőpiacát Hollandia az Európai Unió tavalyelőtt csatlakozott kelet-európai tagországaiból érkező munkavállalók előtt - döntött pénteki ülésén a holland kormány. A kabinet a szociális minimumszabállyal továbbra is befolyásolni tudja majd a munkaerő-beáramlást.

A holland kormány a munkahelyek számának növekedésével, és bizonyos ágazatok munkaerő-hiányával indokolta döntését, amelyet még a parlamentnek is el kell fogadnia.

Jan Peter Balkenende miniszterelnök azt is értésre adta, hogy a szociális minimumszabályok betartását továbbra is megkövetelik, így adminisztratív úton még mindig lehetséges a munkavállalók közti szelektálás. Hollandiában eddig külön engedély kellett az új tagországok állampolgárainak a munkavállaláshoz, ami a törvénytervezet elfogadásával 2007 januárjától megszűnhet.

Hollandia a döntéssel hetedik a régi tizenöt EU-tagállam sorában, amely felszámolja a korlátozásokat a kelet-európai munkaerő érkezése elől. Nagy-Britannia, Írország és Svédország már kezdetektől nyitva tartotta piacát, míg Finnország, Spanyolország és Portugália most határozott úgy, hogy május elejétől nem tart fenn korlátokat. Április 30-ig valamennyi régebbi EU-tagállamnak döntenie kell ebben a kérdésben az új tagok csatlakozási szerződése alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik