Pénzügy

Jövedelemfelmérés: kényes kérdés

A versenyképes és jól kidolgozott kompenzációs csomag egyre fontosabb eszköze lesz a munkatársak megtartásának és elcsábítá-sának. A jövedelemfelmérések piacára egyre többen szállnak be.

A jövedelemfelmé-rések kritikus pontjai

• Vállalatok összeve-tése
• Teljeskörűség
• Értékelési módsze-rek
• Világos, egyértelmű visszajelzés a részt-vevőknek

Az infláció csökkenésével az éves fizetésemelés mértéke is csökken: a korábban jóval magasabb bérnövekedéshez szokott magyar munkavállalóknak az éves 3-5 százalékos emelés kevésbé motiváló erejű. Ráadásul a tehetséges munkaerő megszerzéséért is egyre nagyobb harc folyik Magyarországon is, miközben a költséghatékonyság az egyik legfontosabb versenyelőnnyé nőtte ki magát, így a jövedelemfelmérésekből kapható összehasonlító adatok kulcsfontosságúak lehetnek a cégek számára. Egyre inkább megfigyelhető az a tendencia, hogy a motiváció biztosításához kifinomult kompenzációs csomagokat dolgoznak ki a vállalatoknál. Magyarországon egyre több tanácsadó cég végez jövedelemfelmérést, amelyekből a cégek nemcsak az általános bérezési tendenciákról kaphatnak információt, hanem arról is, hogyan helyezkednek el a piacon.

Kényes terület

Egyes magyar vállalatoknál féltve őrzik a fizetési adataikat, ezért nehezen veszik rá magukat a jövedelemkutatásban való részvételre. Részletekbe menően kell ugyanis kiadniuk, ki mennyit keres és milyen egyéb juttatásokban részesül cégüknél. És bár sok értékes információt kaphatnának a felmérés végén, mégis ódzkodnak a részvételtől, hiszen attól tartanak, a gyakran házon belül is titkosított adatok illetéktelen kezekbe kerülnek.

A tanácsadó cégek többsége ezért kiemelten kezeli a bizalom kérdését. A Hay Group Menedzsment Tanácsadók Kft. például szerződésben vállalja, hogy bizalmasan kezeli a rendelkezésükre bocsátott információkat. Ez azonban sokszor nem elegendő a vállalatok számára, nagyobb előny, ha a tanácsadó cég neve jól cseng, a saját pozitív tapasztalatok és az ismerősöktől kapott információk is nagyon fontosak. „Ezen a területen egy tanácsadó cég egyszer játszhatja el a becsületét, így az adatok kellő gondossággal történő kezelése alapkérdés” – mondta el a FigyelőNet kérdésére Kerti Piroska, az ösztönzésmenedzsmentre szakosodott Watson Wyatt munkatársa. Magyarországon a Hay Group és a Watson Wyatt végez legrégebb óta jövedelemfelméréseket, míg a Hewitt hat évvel ezelőtt indította el ezt a szolgáltatását. „Bizalmatlansággal szerencsére alig találkozunk, mivel a Hewitt iránti bizalom erős, ezzel együtt minden résztvevővel kötünk egy titoktartási szerződést” – mondta Jakobsen Ákos, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója.

Mikor hasznos a jövedelemfelmérés?

• Induló vállalkozá-soknál
• Újjászervezés, vállalati egyesüléskor
• Fizetések felülvizs-gálatánál
• Felvételi, megtar-tási, előléptetési kér-déseknél
• A kompenzációs csomag főbb eleme-inek meghatáro-zásához

Résztvevői hasznok

A jövedelemfelmérések alapján készített beszámoló általában arról ad visszajelzést a résztvevőknek, hogy a cég által biztosított fizetések, juttatások mennyire versenyképesek a munkaerőpiacon illetve saját ágazatukban, de az általános kompenzációs gyakorlatról illetve tendenciákról is kaphatnak információt. „Kiemelt fontosságú, hogy saját munkaerőpiacukról kapjanak információt a cégek, hiszen általában olyan munkavállalókat keresnek, akik hasonló munkatapasztalattal rendelkeznek” – emelte ki Kerti Piroska. Azzal mindhárom tanácsadó cég munkatársa egyetértett, hogy kritikus fontosságú a munkakörök egyeztetése, így válik ugyanis lehetővé, hogy a cégek valóban releváns adatokat kapjanak, vagyis almát hasonlítsanak össze almával. A Hay Group például saját munkakör-értékelési rendszerét használja a jövedelemfelmérések során, ezzel is biztosítva az adatok egymással történő megfeleltetését. „Tanácsadóink Hay-pontokat rendelnek az egyes munkakörökhöz, többek között a szükséges szaktudás és a felelősség alapján, és az azonos pontozású munkaköröket hasonlítjuk össze” – mondta el a FigyelőNetnek Jakobos Tünde, a Hay Group munkatársa. A Hewittnál is munkakör-egyeztetés történik: a felmérésekben előre meghatározott munkakörök tartalma, szintje, felelősségi köre, szervezetben elfoglalt helye illeszkedjen a résztvevő vállalatéhoz. A Watson Wyatt benchmark munkaköri leírásokat alkalmaz, aminek segítségével, mintegy „közös nevezőre” tudják hozni saját munkaköreiket az egyes résztvevő vállalatok.

A jelentések a bérpiacon érzékelhető általános tendenciát medián, módusz átlag és súlyozott átlag értékekkel szokták általában bemutatni munkakörökre vagy munkakörcsaládokra. A kvartilisok, decilisek értéke pedig a cégek közötti szórást mutatja meg. Az egyes jelentéseket a megbízók testre is szabhatják, így például kérhetnek regionális bontást, vagy az általuk kiválasztott vállalatok adataiból készülő összefoglaló célcsoportjelentést. A tanácsadók által végzett szokásos, éves jövedelemfelmérésen túl a vállalatok körében egyre nő az iparág-specifikus klubfelmérések népszerűsége. Ilyenkor a megbízók gyakran maguk keresik fel a tanácsadó cégeket, hogy készítsenek számukra egy zártkörű felmérést.

Milyen gyorsan?

A jövedelemfelmé-rések ideje hosszúra nyúlhat: az adatszol-gáltatástól számítva 3-5 hónapig tart a riportok elkészülése.

Minőségi kontroll

A résztvevő vállalatok fenntartásait a jövedelemfelmérést végző cégek által bevezetett minőségi kontrollok oszlathatják el. Az első lépés a munkakör-egyeztetés: a Watson Wyatt telefonos egyeztetéssel és kérdőívvel pontosítja az egyes munkakörök tartalmát, a Hewitt személyes egyeztetéssel egészíti ki a kérdőíves megkeresést, míg a Hay Group személyes konzultációval látja el ezt a feladatot. Mindhárom cégnél a tanácsadók személyesen segítik a résztvevők adatszolgáltatását, hogy minden kérdésre valóban a megfelelő adatot adják meg. Gyakran előfordul például, hogy ez egyes vállalatoknál eltérően értelmezik a célprémiumot, a változóbért vagy a bónuszokat. A Hewittnél és a Haynél ezek után ellenőrzik az adatokat, és – a magyar viszonyok beható ismerete alapján – az irreálisnak véltekre újra rákérdeznek az ügyfeleiknél. Az adatfeldolgozás a Watson Wyattnél például Brüsszelben történik, ami az esetleges visszaélések miatti bizalmatlanságot csökkentheti a cégekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik