Pénzügy

Ausztria egyelőre nem nyit

admin
admin

2006. 03. 23. 15:25

Ausztria a közeljövőbben nem követi azon uniós országok gyakorlatát, amelyek májustól részlegesen feloldják munkaerőpiacukat az újonnan csatlakozott országok munkavállalói előtt – jelezte csütörtökön Pozsonyban az osztrák parlament elnöke.

Andreas Kohl a szlovák parlament házelnökének jogköreit gyakorló alelnöke, Bugár Béla meghívására látogatott csütörtökön Pozsonyba, ahol vendéglátóján kívül Ivan Gasparovic államfővel és Csáky Pállal, a kormány miniszterelnök-helyettesével folytatott megbeszéléseket: elsősorban az uniós alkotmányozás gondjairól tárgyaltak.

Ausztria előbb radikálisan mérsékelni szeretné a közel ötszázalékos belső munkanélküliséget, amely elsődlegesen az ország területén élő külföldieket sújtja. Ausztria az átmeneti munkaerőmozgás keretében egyébként is mintegy negyvenezer szlovák állampolgárt foglalkoztat annak ellenére, hogy a második világháború óta az országban sosem volt ilyen magas a munkára várók száma, mint napjainkban.

A bécsi parlament házelnöke Bugár Bélával tárgyalva ezzel együtt sajnálkozását fejezte ki, egyszersmind megértést kért, amiért nem tud rövid távon teljesíthető ígéretet tenni a munkaerőpiac megnyitásának köztudottan sürgető ügyben. Bugár megértést tanúsított, de emlékeztetett rá, hogy Pozsony a kétoldalú kapcsolatrendszerben mindaddig napirenden kívánja tartani a kérdést, amíg a szomszédos Ausztriában létre nem jönnek a külföldi munkaerő fogadásának kedvezőbb feltételei. Kohl ígérete szerint országa minden megtesz annak érdekében, hogy a szűkös befogadóképességű osztrák munkaerőpiacon mielőbb kedvezőbb állapotokat tudjon teremteni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.