Pénzügy

Szakképzés: szükséges a munkaadók szerepvállalása

admin
admin

2006. 03. 20. 12:02

A munkaadókat bátorítani kell, hogy nagyobb szerepet vállaljanak a szakképzésben – mondta Magyar Bálint oktatási miniszter a Befektetés és finanszírozás a szakképzésben című uniós konferencia megnyitóján hétfőn Budapesten.

A tavaly elindult szakképzési reform fontos eleme a gazdasági szereplők aktív bevonása a képzésbe – mondta az MTI-nek Magyar Bálint, hozzátéve, hogy ennek keretében szoros együttműködést folytatnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, szakmai tanácsadó testületek jönnek létre, és a gyakorlati képzés egyre nagyobb része a vállalkozásoknál, cégeknél folyik. „2002-ben még csak 12 ezer tanulószerződés volt érvényben, ami azt jelentette, hogy a tanulók a gyakorlati idejüket ott töltötték kint a vállalatoknál, a gazdaság szférájában, most pedig közel 30 ezer ilyen tanulószerződés él már a rendszerben” – hangsúlyozta Magyar Bálint.

A kétnapos nemzetközi szakképzési konferenciát az Európai Bizottság és a Nemzeti Szakképzési Intézet közösen szervezte, melyre az EU 19 tagállamából 50 résztvevő érkezett. A konferencia a szakképzés finanszírozásával kapcsolatos nemzetközi kérdésekkel foglalkozik. A konferencia célja, hogy a szakemberek megismerhessék a szakképzés finanszírozása terén kialakított nemzeti gyakorlati módszereket, kicserélhessék tapasztalataikat a témában, tanuljanak egymástól, és a hasonló megközelítéseket, módszereket követő országok közösen gondolkodva tudják fejleszteni és hatékonyabbá tenni szakképzésük finanszírozását. E téma ugyanis kiemelt szerepet kapott az unió Maastrichti Közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.