Pénzügy

Megváltozott munkaképességűek tüntettek a Parlament előtt

A több száz demonstráló foglalkoztatási problémáira hívta fel a figyelmet, majd petíciót adott át Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszternek és Harrach Péter fideszes szakpolitikusnak.

A megváltozott munkaképességűek, a fogyatékkal élők elsősorban nem segélyekből, hanem saját munkájukból szeretnének megélni – mondta Szabó György, az érintetteket tömörítő, még bejegyzés alatt álló szakszervezet vezetője. A Fészek, Fogyatékkal Élők Szakszervezete elnöke hozzátette, hogy az állami dotációs rendszer módosítása miatt egyre több olyan munkahely szűnik meg, amely rokkantnyugdíjasokat és fogyatékossággal élőket foglalkoztat.

Adatai szerint az intézkedés miatt 2004 és 2006 között 19 ezer ember veszítette el állását, és további ötezer ember kerülhet még az utcára. „Ezért a szakszervezet azt követeli, hogy a kormány fagyassza be a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását veszélyeztető intézkedéseket, és év végéig minimum 20 százalékkal növelje a munkahelyeik számát” – mondta Szabó. A bejegyzés alatt álló szakszervezet elnöke szerint Európában a megváltozott munkaképességűek 40 százaléka dolgozik, Magyarországon viszont csak a nyilvántartott mintegy 500 ezer ember 5-6 százalékát foglalkoztatják.

„Zsebre vágták” a támogatást

Hozzátette: petíciójukra május elsejéig várják a politikusok válaszát, és ha az nem érkezik meg, akkor minden héten tüntetni fognak a Parlament előtt. A szervezet petícióját Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter és Harrach Péter, a Fidesz-frakció szociális kabinetjének vezetője vette át. A szakminiszter a demonstrálók előtt elmondta, hogy több, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató vállalkozás „zsebre vágta” a védett munkahelyek után járó állami támogatást, és többmilliárdos adótartozást halmozott fel. Hozzátette: a tárca segít az ismételt elhelyezkedésben mindazoknak, akiket a munkáltatóik becsaptak. A pórul jártaknak garantálja továbbá a bérük kifizetését is.

Megismételte, hogy a második Nemzeti Fejlesztési Tervben 200 milliárd forint áll majd rendelkezésre akadálymentesítésre és a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának elősegítésére. Harrach Péter fideszes politikus az egybegyűltek előtt „üres ígéreteknek” nevezte Göncz Kinga kijelentéseit. A demonstrálók a rendezvény végén munkát, kenyeret követeltek.

3,5 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatási kérvény

A kormányszóvivő pénteki közleménye szerint Magyarországon jelenleg mintegy 600 cég és célszervezet kap állami támogatást annak fejében, hogy megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. Az álfoglalkoztatás mértékét jelzi, hogy az APEH által 2005-ben vizsgált 342 cég és szervezet közül 142-nél találtak szabálytalanságokat az ellenőrök. Ez azt jelenti, hogy összesen mintegy 3,5 milliárd forint állami támogatást próbáltak jogosulatlanul megszerezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik