Pénzügy

Nem vállalkoznak a magyar nők

Világszerte egyre több nő dolgozik vállalkozóként, ám a férfiak körében továbbra is elterjedtebb ez a megoldás – összegzi a nemzetközi nőnap alkalmából kiadott felmérés.

Magyarországon minden tizenkettedik férfi és minden huszonnegyedik nő keresi vállalkozóként a kenyerét – írja a Világgazdaság.

Az egyesült államokbeli Babson College és a London Business School vezetésével végzett felmérés 35 országban összesen több mint 107 ezer személy megkérdezésén alapul. Magyarországon a Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet végezte az adatgyűjtést, az elemző munkában pedig a Pécsi Tudományegyetem szakértői vettek részt. A hazánkban mért 8,66, illetve 4,34 százalékos vállalkozói arány a 35 ország közül a legalacsonyabb, ám az teljes összhangban van a nemzetközi tendenciákkal, hogy a férfiak körében elterjedtebb a vállalkozói tevékenység.

A GEM címmel közzétett kiadvány adatai azt mutatják, hogy a vállalkozók aránya nem korrelál az adott ország fejlettségével. Ellenkezőleg: a kutatók által közepes jövedelműnek minősített országokban (elsősorban Thaiföldön, Kínában, Jamaicában, Venezuelában) jóval többen keresik a kenyerüket vállalkozóként, mint Európában. A férfiak és a nők közötti különbség mindkét országcsoportban megvan, ám a közepes egy főre jutó GDP-jű államokban kisebb, mint a magas nemzeti jövedelműekben. Ezt a jelentés szerzői elsősorban azzal magyarázzák, hogy a szegényebb országokban a nők nehezebben találnak állást, és a szociális ellátórendszer is gyengébb, így többen kényszerülnek arra, hogy vállalkozást alapítsanak. A gazdag országokban a férfiakat és a nőket nagyjából egyforma mértékben érinti a kényszervállalkozói lét.

Érdekes adatokat közöl a GEM a vállalkozások finanszírozásáról is. A kockázatitőke-piac továbbra is az Egyesült Államokban a legfejlettebb; Európában egyedül a skandináv országok állnak jól e téren, Svédországban az elmúlt két év alatt ötszörösére nőtt a kockázati tőke összege. Amerikában viszonylag kevés kezdő vállalkozás jut egyenként nagyobb összeghez, míg Európában az eleve kevesebb kockázati tőke sokkal több cég között oszlik meg. Az Atlanti-óceán innenső partján Nagy-Britannia az első számú kockázatitőke-piac.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik