Pénzügy

A nők esélyegyenlőségéért küzd Brüsszel

Az EU a nemek közötti egyenlőség központjának felállításával és egy ötéves „útiterv" végrehajtásával kívánja felszámolni a férfiak és nők közötti egyenlőtlenségeket.

Európában a nőknek még mindig nehezebb a dolguk, főként a munkahelyeken – közölte Vladimír Špidla, a foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos. Rámutatott, hogy jelenleg minden harmadik dolgozó nőt csak részmunkaidőben foglalkoztatnak. Špidla – hétvégén kezdődő törökországi látogatására utalva – kiemelte, hogy bár az európaiaknak támogatniuk kell az esélyegyenlőség megteremtését az EU-n kívül, ám sok még a tennivaló az unión belül is.

Céljait az EU egy útitervvel kívánja elérni, mely a következő öt évre összesen 21 speciális tevékenységet javasol. A dokumentum a 2006–2010-es időszakra hat prioritást fogalmaz meg: egyenlő gazdasági függetlenség a férfiak és a nők számára; a munka, a magán- és a családi élet jobb összeegyeztethetősége; a nők és a férfiak egyenlő részvételének elősegítése a döntéshozatalban; a nemi bűncselekmények és az emberkereskedelem visszaszorítása; a nemi sztereotípiák letörése a társadalomban; a nemi egyenlőség támogatása az EU-n kívül. Mindegyik célkitűzéshez speciális akciók kötődnek; ezek a női vállalkozók támogatásától kezdve a nemi egyenlőség iskolai tudatosításán keresztül egy olyan hálózat megteremtéséig terjednek, mely a gazdasági és politikai döntéshozatali pozíciókban lévő nőket fogná össze. A tervek között szerepel, hogy jövőre közleményt (kommunikációt) adnak ki a nők és férfiak fizetése között megmutatkozó különbségekről, és 2007-ben, mely az esélyegyenlőség európai éve lesz, kiemelt figyelmet szentelnek a nemi kérdéseknek.

A bizottság már tavaly döntött a nemek közötti egyenlőség központjának felállításáról, mely a tervek szerint 2007. január 1-jén kezdi meg működését. A javaslatok jóváhagyása esetén az intézet a 2007–2013-ig terjedő periódusban 52,5 millió eurós költségvetés felett diszponálhat. A központ amellett, hogy az európai polgárok körében tudatosítja az esélyegyenlőségi politika fontosságát, összegyűjti, elemzi és nyilvánosságra hozza a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos adatokat, egyúttal segítve ezzel a tagállamok és az európai intézmények munkáját, továbbá új módszertani eszközöket fejleszt ki. A bizottság egyébként éppen egy évvel ezelőtt, nőnapon jelentette be, hogy a tervei között szerepel egy efféle központ beindítása. Vladimír Špidla akkor úgy nyilatkozott, azt szeretné, ha valamelyik új tagállam adna otthont az intézetnek. Az esélyesek között akkor Prága és Ljubljana mellett Budapestet is emlegették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik