Pénzügy

Ausztriában biztosan nem dolgozhatunk

admin
admin

2006. 02. 21. 09:29

Ausztria, amely hétfőn bejelentette, hogy továbbra sem kívánja megnyitni munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott EU-tagországok munkavállalói előtt, az EU soros elnökeként támogatta a munkavállalói mobilitás élénkítését célzó, most útjára indított EU-szintű kampányt.

Ennek a keretében közel egymillió, EU-szerte betöltendő állást tettek közzé egy új uniós álláskereső honlapon, amit az úgynevezett munkavállalói mobilitás európai évének kezdete alkalmából hoztak létre.

Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter hétfőn a munkanélküliség növekedésével indokolta azt, hogy Ausztria miért nem nyitja meg munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott államok előtt.

Amikor 2004 májusában az EU-hoz 10 új állam csatlakozott, 12 régi tagország, köztük Ausztria, két évre korlátozta a szabad munkaerő-beáramlást az új országokból arra hivatkozva, hogy az olcsóbb munkaerő károsan befolyásolhatja saját munkaerőpiacukat. Ez a két év idén május elsején jár le, és még ezt megelőzően az érintett országoknak dönteniük kell: meghosszabbítják-e döntésüket újabb három esztendőre, vagy feloldják a tilalmakat. Németország és Ausztria – amelyek az új tagok szomszédjaiként leginkább tartanak az esetleges „munkavállalói áradattól”, és ahol amúgy is nagy a munkanélküliség – már több alkalommal jelezték, hogy meghosszabbítják majd a tilalmakat.

A régi uniós tagok közül csak három állam, Nagy-Britannia, Írország és Svédország engedélyezte korlátozás nélkül már 2004. májustól az új tagországok állampolgárainak a munkavállalást. Az előző két évben a korlátozást választó országok közül Spanyolország jelentett be februárban, hogy 2006 május 1-jévelmegnyitja munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt. Finnországban is kedvező döntés született, hiszen egy több társadalmi szervezetet tömörítő bizottság támogatja a piacnyitást, így feltehetően a parlamenti szavazáson is több részről voksolnak majd igennel. 

A korlátozásokat a 2004. májustól számított hét év után már nem lehet meghosszabbítani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.