Pénzügy

Éjfélig lehet egyetemet választani

admin

2006. 02. 15. 07:20

Szerda éjfélig dönthetik el a diákok, hogy melyik felsőoktatási intézménybe jelentkeznek; a postákon meghosszabbított nyitvatartási idővel és megerősített szolgálattal várják az ügyfeleket.

Tovább tartanak nyitva a posták

A várható forgalomfelfutás miatt a megyeszékhelyeken működő főpostákon egységesen 20 óráig, a fővárosban, a XII. kerületi Krisztina körút 6-8. szám alatti 114-es postán 22 óráig adhatják postára a nyomtatványokat az ügyfelek. Budapesten a Nyugati pályaudvar melletti 62-es, a Keleti pályaudvar szomszédságában lévő 72-es posta, valamint a Nyíregyháza-Jósaváros postamesterség éjfélig lesz nyitva. A fővárosi Fogarasi utcai Tesco bevásárlóközpontban található posta ezen a napon is non-stop nyitva tartással várja az ügyfeleket.

Magyar Bálint oktatási miniszter a közelmúltban az MTI-nek úgy nyilatkozott: az előző évekhez hasonlóan az idén is mintegy 150 ezer jelentkezőre számít. Jelezte: a fiatalok közül az eddiginél kevesebben vehetnek majd részt jogász-, közgazdász-, valamint különböző bölcsészképzésben, viszont többen járhatnak műszaki, természettudományi, s egyebek mellett felsőfokú szakképzettséget adó szakokra. Hozzátette: az arányok meghatározásához a munkaerő-piaci visszajelzéseket, munkanélküliségi statisztikákat vették alapul.

Elektronikusan könnyebb

Aki a jelentkezés kényelmes, gyors és papírkímélő módját szeretné választani, a tavalyi évhez hasonlóan megteheti a www.felvi.hu weboldal elektronikus felvételi felületén. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy sokan az utolsó pillanatokra hagyják a jelentkezési lapok postára adását, pedig a határidő sürgető szorításában könnyen hiba csúszhat a lapok kitöltésébe, nem beszélve a postai sorban állásról. Aki az e-felvételit választja, kényelmesebben gazdálkodhat az idejével – tanácsolja az iroda a jelentkezőknek, hozzátéve: az e-felvételi minden tekintetben egyenértékű a hagyományos, papíralapú jelentkezéssel, ám a felvételiző dolgát lényegesen megkönnyíti.

Elektronikusan is éjfél a határidő

Az e-jelentkezés során a megszokott “A” és “B” jelentkezési lapok helyett egy elektronikus felületet kell kitölteni, melynek számos pontjában előre felkínált listából lehet a megfelelő válaszlehetőségeket egyszerűen kiválasztani. A felület szerkesztéséhez bármikor visszatérhet a jelentkező, az adatokat elég egyszer rögzíteni, s lehetőség nyílik az intézmények által kért kapcsolódó dokumentumok – bizonyítványmásolatok, a leendő diákigazolvány fényképe – feltöltésére is, így a jelentkezőnek ezek postára adásával sem kell vesződnie. A jelentkezések szerkesztésére csakis a határidő lejártáig, 2006. február 15-én éjfélig van lehetőség, hiszen a határidő az e-felvételizőket ugyanúgy köti, ahogy a “papíron” jelentkezőket. Ha a felhasználó nem véglegesítette a jelentkezési adatait, az Országos Felvételi Információs Központ (OFIK) a határidő lejártakor a legutolsó megadott állapotot tekinti véglegesnek. A véglegesítésről minden esetben e-mailben kap visszaigazolást a felhasználó.

3000 forintba kerül a jelentkezés

Ugyan a jelentkezőt az elektronikus jelentkezés sem mentesíti a felvételi eljárás díjainak megfizetése alól, ám ezeket egy összegben kell átutalnia az OFIK-nak: fizethet dombornyomású bankkártyával az interneten keresztül is, vagy egyszerű banki átutalással. Jelentkezésenként az idén is háromezer forintot kell fizetni. A részletes tudnivalók és bővebb felhasználási feltételek a Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2006 című kiadványban és a www.felvi.hu honlapon olvashatók.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MCALLEN, TX - JUNE 12: Central American asylum seekers wait as U.S. Border Patrol agents take them into custody on June 12, 2018 near McAllen, Texas. The families were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.