Pénzügy

Óriáselbocsátás a Flextronicsnál

A Flextronics Magyarország nyíregyházi gyárában foglalkoztatottainak majdnem felét, 950 embert bocsát el. A leépítés augusztusig húzódik, egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan kiket érint az elbocsátás.

A Flextronics munkatársának közlése szerint maximum 950 ember elbocsátását tervezi a gyár, melyet már be is jelentettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkaügyi központnak. A Flextronics megbízottja arról tájokztatott, amennyiben új megrendelések érkeznek a nyíregyházi gyárhoz, akkor ennek megfelelően kevesebb alkalmazottjukat küldik el. A megyei munkaügyi központ igazgatóhelyettesének, Temesfalvi Miklós elmondása szerint a cég szorosan együttműködik az állami szervezettel, így reménykednek abban, hogy az elbocsátottak el tudnak majd helyezkedni.

Tömegben, de lassan

A Flextronics 700 fizikai és 250 szellemi munkakörben dolgozó alkalmazottját készül elbocsátani – mondta el a FigyelőNet megkeresésére Temesfalvi Miklós, a megyei munkaügyi központ igazgatóhelyettese. A gyárban ugyan sok külföldi – például ukrán állampolgárságú – dolgozik, de Temesfalvi Miklós tudomása szerint az elbocsátások nem azokat a munkaköröket érinti, amelyekben külföldiek dolgoznak.

A szakember kiemelte, hogy a csoportos létszámleépítés augusztusban fog befejeződni, így lesz idejük a munkanélkülivé váltakon segíteni. Temesfalvi Miklós elmondása szerint a Flextronics megbízottja együttműködésükről biztosította a munkaügyi központot. A szervezet egyébként minden információval ellátja majd az elbocsátottakat, amely az álláskeresést megkönnyítheti, valamint különböző munkaerő-piaci programokat, például átképzéseket szerveznek számukra. Az új beruházásokkal létrehozott munkahelyekre elsődlegesen a Flextronicsból elbocsátottakat igyekszünk majd elhelyezni – mondta lapunknak a munkaügyi központ igazgatóhelyettese.

A megyében egyébként 180 ezer a foglalkoztatottak száma, így a megye munkaerőpiacát nem érinti sokként a 950 fő elbocsátása, azonban a tömeges leépítés megnehezíti az állás nélkül maradók gyors elhelyezését. Temesfalvi Miklós szerint az elbocsátások több hónapra való elhúzódása mindenképpen megkönnyíti a helyzetüket.

Homályos háttér

A nyíregyházi gyárban jelenleg mintegy 2 ezer embert foglalkoztat a Flextronics, de 2005 második félévében gyakorlatilag a most maximálisan elbocsátandók számával bővítette az alkalmazottak táborát – tájékoztatott a Flextronics megbízottja.

A munkások felvétele és elbocsátása közötti rövid időszakkal kapcsolatban a Flextronics közölte, hogy a termelés szezonális. Az ingadozás pedig attól függ, hogy a megrendelők mikor, mennyi termék előállítását rendelik meg a gyártól.

A nyíregyházi gyár kapacitásáról a vállalat illetékese nem nyilatkozott, csupán annyit árul el, hogy háztartási és irodai elektronikai termékek előállításával foglalkoznak Kelet-Magyarországon.

Korábbi bejelentések szerint a döntés hátterében az is állhat, hogy a Siemens mobiltelefon-gyártó üzletágát felvásárló tajvani székhelyű BenQ sanghaji üzemébe helyezi át a gyártás egy részét; ez eddig a Flextronics magyarországi üzemeiben folyt.

Kiket érint

Telesfalvi Miklós tájékoztatása szerint az elbocsátások bejelentése előtt a munkáltató egyezségre jutott a munkavállalók érdekvédelmi szervezetével arról, hogy milyen szempontrendszer alapján választják ki azokat a munkatársakat, akiket leépítenek. A pontos névsort azonban a munkaügyi központ még nem kapta meg, csak az állománycsoportokról tett bejelentést a Flextronics.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik