Pénzügy

Indul a Start Plusz és a Start Extra

A kormány keddi ülésén elfogadta a foglalkoztatás bővítését célzó Start Plusz és Start Extra program koncepcióját – nyilatkozta Csizmár Gábor.

A pályakezdő fiatalokat segítő Start-programhoz hasonló kedvezményeket biztosítana a Start Plusz a gyesről és a gyedről visszatérő kismamákat foglalkoztató cégeknek, illetve a legalább egy éve munkanélküli személyt alkalmazó vállalkozásoknak. Azaz egy évig 18,5 százalékos, a következő évben 8,5 százalékos járulékkedvezményt kapnának a tartós munkanélkülit, a gyesről, gyedről, gyetről, ápolási díjról munkába visszatérő szülőt foglalkoztatók, akiknek tehát az első évben 15, a második évben 25 százaléknyi járulékot kellene fizetniük.

A Start Extra értelmében azoknak a cégeknek, amelyek tartós munkanélkülit foglalkoztatnak azon 48 térség és 235 település lakói közül, ahol a legrosszabb a munkaerőpiaci helyzet, egy évig semmilyen járulékot nem, a második évben pedig csak 15 százalékot kellene fizetniük a jelenlegi 33,5 százalék helyett. Hasonló járulékkedvezményt kapnának országszerte azok a cégek, amelyek 50 év feletti tartós munkanélkülit alkalmaznak.

Csizmár Gábor közlése szerint az elképzelések néhány milliárd forintos költségkihatással járnának, amit a Munkaerőpiaci Alap fedezne. A kabinet évente 20-40 ezres foglalkoztatásbővülést remél a két programtól. Mint mondta, a jogszabályi háttér kidolgozása néhány hetet vesz majd igénybe, de az intézkedések bevezetéséről szóló parlamenti döntés már csak a következő ciklusban születhet meg.

Kormányzati számítások szerint a kedvezmény évente 90-100 ezer pályakezdő fiatalt, 80-100 ezer a gyermeknevelést követően ismét munkába álló szülőt, 180-200 ezer a már egy éve állást kereső tartós munkanélkülit, és 40-50 ezer 50 feletti, tartós munkanélkülit érintene. A 48 leghátrányosabb helyzetű kistérségben és 235 településen munkához jutó valamennyi tartós munkanélküli számát 100 ezer főre becsülik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik