Pénzügy

A dánok harmada évente vált munkahelyet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottság Dániában a legmagasabb, csaknem 80 százalék, amihez feltehetőleg hozzájárul, hogy a dán munkaerő rendkívül rugalmas - állapítja meg az Európai Foglalkoztatási és Szociális Hírlevél.

Dániában a dolgozók számára is elfogadott gyakorlattá vált a cégek piaci körülményeihez igazodó munkahelyváltás, a dolgozók egyharmada évente változtat munkahelyet. Igaz, mindez együtt jár a szociális juttatások, a munkajogi védelem magas szintjével – mutat rá a tanulmány. Annak ellenére, hogy a jó eredményekben jelentős tényező a részmunkaidős foglalkoztatás magas aránya, a 80 százalék a régi európai uniós országok között is figyelemre méltó.

A mutató azt fejezi ki, hogy a munkaképes korú lakosság milyen aránya foglalkoztatott. Az Európai Unió régi tagországainak átlaga 64 százalék. A terv az, hogy az évtized végére ez az átlag elérje a 70 százalékot.

A tanulmány a dán modell sikerét a társadalmi szereplők közötti valódi együttműködésre vezeti vissza. A biztonsággal ötvözött rugalmasságot az jelenti, hogy a dolgozók nagyfokú mobilitását hatékony munkaerőpiaci intézkedésekkel, a szociális biztonság magas fokával alapozzák meg. A dolgozók ennek megfelelően gyakran cserélnek állást, azoknál a cégeknél helyezkednek el, ahol a piaci kereslet ezt igényli, de közben nem kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe.

A sikeres, a munkaerőpiac tényleges igényeihez igazodó képzések, átképzések miatt ugyanakkor a munka nélküli időszakok rövidek. Az álláskeresőkkel személyre szabott cselekvési tervek alapján foglalkoznak. A dánok tapasztalatai szerint a munkavállalók még 59 évesen is rendelkeznek az alkalmazkodás képességével. Probléma azonban, hogy még mindig nem sikerült megoldani az etnikai alapú diszkriminációt, a bevándorlók közül kerül ki azok 50 százaléka, akik szociális juttatásokból tartják fenn magukat.
A magyarországi 57 százalékos foglalkoztatási ráta jobb az új tagállamok 56 százalékos átlagánál, a régi tagállamok 64 százalékos foglalkoztatási szintjétől viszont még igen messze van. Hazánk az évtized végére tervezi elérni a régi tagállamok jelenlegi átlagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik