Pénzügy

Kölcsönmunka: értelmetlen az új szabály

Több hazai vállalat állásfoglalásért fordul a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumhoz, mivel értelmetlennek találják a munkaerő-kölcsönzésről szóló szabályzók egyik frissen módosított pontját – értesült a Világgazdaság.

A munka törvénykönyve értelmében ugyanis januártól, ha a foglalkoztató szünteti meg a munkaviszonyt, akkor fél évig nem kölcsönözheti vissza ugyanazt a kollégát a céghez. A dolgozói kiszervezést tiltó rendelkezéssel a jogalkotó a már meglévő munkahelyek védelmét kívánta biztosítani, mégis megnehezíti így a csoportos létszámcsökkentéssel küzdő, illetve a megrendelésektől nagymértékben függő cégek munkaerő-gazdálkodását. Különösen azoknál a vállalkozásoknál okoz gondot az új szabályzó, ahol az egyes üzletágak elkülönült szervezeti egységben folytatják tevékenységüket, szinte önálló vállalkozásként.

A munkaügyi tárcához kíván fordulni egy magát megnevezni nem kívánó állami cég is, amely szívesen alkalmazná kölcsönmunkásként néhány régi dolgozóját, a jogszabály-módosítás azonban lehetetlenné teszi, hogy az egyik üzletágtól elbocsátottakat egy másik üzletágnál, másik telephelyen munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztassa..

Magyarország versenyképességét akadályozza a munkaerő-kölcsönzésről szóló szabályzó módosítása – nyilatkozta a Világgazdaságnak Küzmös László. A Getwork Hungary szakmai igazgatója úgy véli, azok a cégek, amelyek jogsértőn szervezték ki dolgozóikat, már korábban megtették ezt a lépést, és most kifejezetten azok a vállalatok járnak rosszul, amelyek a termelésingadozás miatt kényszerülnek elbocsátásokra. Rosszul jár a dolgozó is, hiszen ha kölcsönmunkásként még vissza akar térni a céghez, neki kell felmondani a munkaadójánál – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik