Pénzügy

Idén 10 milliárd forint jut közmunkaprogramokra

A 2002-es 2 milliárd forinttal szemben az idén 10 milliárd forintot sikerült közmunkaprogramokra fordítani, ez 35 ezer személynek nyújt munkalehetőséget – mondta Csizmár Gábor, munkaügyi miniszter, majd megállapodást írt alá a MÁV-vezérrel.

Az 1 milliárd forint értékű közös finanszírozású közmunkaprogramról a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter elmondta: ez az összeg is része a 10 milliárd forintos éves ráfordításnak.

Az 1 milliárd forintból több mint 1200 személynek tudnak munkát biztosítani, akik a vasúti pályaszakaszok mentén szedik össze a szemetet, gallyaznak, kaszálnak, rendezik az állomások környezetét – ismertette Gaál Gyula a sajtótájékoztatón.

A MÁV elnök-vezérigazgatója szólt arról is, hogy az idén 500 millió forinttal egészítik ki az ugyancsak 500 millió forintos központi forrást. Már a múlt évben is indítottak hasonló közmunkát, akkor 200 millió forinttal járultak hozzá a 200 millió forintos központi forráshoz.

Csizmár Gábor vázolta, hogy az elmúlt néhány évben 5-6 milliárd forint állt rendelkezésre a közmunkákra, ehhez képest jelentős eredmény az idei 10 milliárd. A központi költségvetési forrásokat az együttműködő partnerek egészítik ki, így például az erdészetek, a vízügyi intézmények.

A miniszter jelezte: a közelmúltban indították el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal, valamint több erdészeti részvénytársasággal közösen az erdők karbantartására szolgáló ugyancsak 1 milliárd forintos közmunkaprogramot. Az idén is folytatódnak a parlagfűirtásra szervezett közmunkák, és hasonló munkák indulnak az autópályák építésénél, a nemzeti parkokban, a belvízvédelmi létesítményeknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik