Pénzügy

A szaktárca 150 ezer felvételizőre számít

Az oktatási tárca arra számít, hogy idén is mintegy 150 ezren jelentkeznek felsőoktatási intézményekbe – mondta Magyar Bálint.

Utalt arra, hogy a jelentkezési lapokat február 15-ig lehet postára adni, a fiatalok közül azonban az eddiginél kevesebben vehetnek részt jogász-, közgazdász-, valamint különböző bölcsészképzésben, viszont többen járhatnak műszaki, természettudományi, és egyebek mellett felsőfokú szakképzettséget adó szakokra. Hozzátette: az arányok meghatározásához elsősorban a munkaerőpiaci visszajelzéseket, munkanélküliségi statisztikákat vették alapul.

Magyar Bálint a bolognai folyamatról szólva azt mondta, hogy mint minden újdonságtól, a többszintű képzéstől is sokan tartanak, ám a külföldi tapasztalatok szerint az abban végzettek könnyebben találnak munkahelyet és jobban megállják a helyüket a munkaerőpiacon. Tavaly 150-160 ezer körül volt azok száma, akik szerettek volna bekerülni a felsőoktatásba, közülük 100-105 ezren kezdték meg tanulmányaikat, 62 ezren államilag finanszírozott képzés keretében. Ez várhatóan 2005-ben is hasonlóan alakul – mondta az oktatási miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik