Pénzügy

Februártól munkaügyi razziák

A munkaügyi ellenőrzésekről szóló törvény tavaly év végi módosítása után, most februárban lépnek életbe az új bírságtételek, vagyis egy hét múlva a 285 felügyelő már az emelt tarifák alapján szankcionálhat, akár húszmillió forintra.

A fekete- és a színlelt szerződéssel való foglalkoztatást, a külföldiek engedély nélküli alkalmazását, a jogellenes munkaerő-kölcsönzést, a munkaidő-nyilvántartás hiányát, illetve az életkörülményekkel kapcsolatos jogsértéseket szankcionálják majd a legszigorúbban az idén a munkaügyi felügyelők, derült ki az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) elnökének keddi beszámolójából – írja a Világgazdaság.

Nem akarjuk a legmagasabb bírsággal riogatni a foglalkoztatókat, hisz ez az összeg csak a súlyos szabálytalanságok többszöri elkövetésekor lesz kiróható – hangsúlyozta Papp István. Az OMMF elnöke a lap kérdésére elmondta, az idén a mezőgazdasági, az építőipari, a kereskedelmi és a vendéglátó-ipari vállalkozások mellett a személy- és vagyonvédelem, valamint a szolgáltatások területén működő cégek is szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak. Ezenkívül górcső alá veszik az ágazatokban speciálisan gyakori szabálytalanságokat is, így például jobban figyelnek majd a pénzintézeteknél a munkaidőre vonatkozó szabályok betartására, illetve az élelmiszeriparban a munkaerő-kölcsönzés tisztaságára.

Az OMMF ez évben más hatóságokkal is szorosabb együttműködésre készül, így az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral már aláírták a megállapodást, az ÁNTSZ-szel most egyeztetnek, az adóhatósággal való kooperáció pedig várhatóan kormányzati segítséggel valósul majd meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik