Pénzügy

Cégek és felsőoktatás: kart karba öltve

A felsőoktatási intézmények és a cégek együttműködése egyre jellemzőbb Magyarországon is. A kis főiskolák és a bölcsészkarok azonban lemaradnak. A műszaki felsőoktatási intézmények már évek óta együttműködnek a vállalatokkal.

A tudományegyete-meknek jó

Az együttműködések leginkább a műszaki, orvosi, természet-tudományos területen élnek. „ A széles profilú egyetemek több céggel is együtt tudnak működni” – mondta az oktatási miniszter. A Budapesti Corvinus Egyetemen például nemrég egy PPP-program segítségével elkészült új épületet adtak át, ahol a beruházó irodaházat is létesít majd. „Nyilvánvaló, hogy olyan cégek, szolgáltatók költöznek majd ide, akiknek fontos az egyetemi célközönség” – tette hozzá Magyar Bálint.


Egyre kedveltebbek a vállalatok, elsősorban külföldi multik és a felsőoktatási intézmények közötti együttműködési megállapodások. Az elmúlt évben megjelent például a Bosch, az Oracle, az Intel és a Philips is a felsőoktatási intézmények életében. „Erősödik a versenyhelyzet az intézmények között, ezért is engedik be a gazdasági szférát a felsőoktatásba” – mondta a Figyelőnetnek Magyar Bálint. Az oktatási miniszter hozzátette, az autonóm egyetemeknek nem csak tudásátadó szerepük van.

Miskolctól Győrig

A cégek és egyetemek közötti megállapodásokban nem érvényesül a sokat emlegetett fővárosközpontúság, a közös munka inkább a nagyobb egyetemeken csoportosul. Persze itt is vannak kivételek: a Budapesti Műszaki Főiskola például számos együttműködési megállapodást kötött már. Legutóbb, január 16-án az Intellel, ennek keretében rendszertechnikai labort adtak át, 25 Intel Pentium D kétmagos processzorral felszerelt munkaállomással. A cég nemcsak ezek létesítéséhez járult hozzá, hanem a kar rendelkezésére bocsátotta a többszálas processzortechnika alkalmazásához és kutatásához szükséges szoftvereszközöket is. A laboratóriumban így nemcsak egy februárban induló fakultatív tárgyat oktatnak majd, hanem TDK-témákhoz, K+F-tevékenységhez is használják. A kar tervei között szerepel az is, hogy versenyt hirdetnek majd a többmagos/többszálas programozás témakörében. A HP Magyarország is a BMF-fel kötött stratégiai együttműködési megállapodást januárban. A cég a Neumann János Informatikai Főiskolai Karral létrehoz egy Alkalmazás-menedzsment Kompetencia Központot , hogy a mérnök informatikusok gyakorlati képzést is kapjanak.


Az Intel a BMF mellett a győri Széchenyi István Egyetemet és a Műegyetemet is támogatja. A két intézmény tavaly olyan fejlesztőrendszereket kapott, amiket PDA-k, okostelefonok, e-bookok fejlesztéséhez használhatnak, de segítségükkel a GPS-, GSM- és GPRS-rendszerek, illetve hordozható multimédiás eszközök is tovább tökéletesíthetők. Az informatikus hallgatók így megismerkedhetnek a manapság elterjedt, legmodernebb beágyazott architektúrákkal, azaz jobban eladható tudást is szereznek.

Philips tantárgy és Bosch tanszék

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME), a Miskolci Egyetemet és a Széchenyi István Egyetemet is támogatja a Philips, utóbbit lassan négy éve. Itt mechatronika szak indult, ahol a tanterv összeállításánál a cég képviselőit is meghallgatták, a hallgatók pedig féléves szakmai gyakorlatra pályázhatnak a gyakorlatorientált mérnökképzési-program keretében, de van többek között szervezett üzemlátogatás is. Az együttműködés része a szakmai támogatás is, például konzulensként segítik a diplomamunkák elkészítését, de létezik már Philips tantárgy is, amikor a hallgatók a DVD teljes működéséről tanulnak. Főleg a gépész- és a villamosmérnök-jelölteknek hasznos, ha látják, hogyan működik együtt az elektronikus, a mechanikus és az optikai rendszer.

A BME a Philips mellett többek között az Oracle-lel is együttműködik – az erről szóló megállapodást decemberben írták alá. A számítástechnikai cég ebben többek között vállalta, hogy Oracle professzori ösztöndíjat hoz létre, és támogatja a Távközlési és Médianformatikai Tanszéket és a Simonyi Szakkollégiumot – utóbbiakat a szakképzési hozzájárulás terhére.

Miskolcon tanácsadó testület segíti a Robert Bosch Mechatronikai Tanszék működését, ahol egy docens, egy tanszéki mérnök és négy doktorandusz hallgató látja el a szakmai feladatokat. Ugyanakkor bevonnak folyamatosan más hallgatókat is, akikből később esetleg doktoranduszok lehetnek. A tanszék, a laboratóriumok létrehozását és berendezését, továbbá három éves működését nagyobb részben a magyarországi Bosch-cégek fedezik, köztük az egri, a hatvani és a két miskolci üzem. „A Miskolcra település, illetve a kelet-magyarországi bővítés szempontjából meghatározó volt a Miskolci Egyetem jelenléte, hiszen nemcsak gyárakat építenek, de fejlesztő részlegeket is telepítenek, ahol a mi növendékeink is dolgoznak” – mondta Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese. Hozzátette, ahol egy vállalat fejlesztőüzemet hoz létre, ott hosszú távra tervez, hiszen a fejlesztőmérnököket nem lehet csak úgy összecsomagolni és máshová vinni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik