Pénzügy

Népszerű lett a nukleáris szakoktatás

A paksi erőmű működésének meghosszabbításának hírére rekordszámban jelentkeztek a műszaki egyetem nukleáris szakmérnöki képzésére - jelentette be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

A Reaktortechnikai Szakmérnöki posztgraduális képzésre rekord létszámban jelentkeztek a szakemberek, miután 2005. novemberében a magyar országgyűlés 99,6 százalékos szavazati aránnyal támogatta a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítását – közölte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézete az MTI-vel.

Februárban indul a képzés

A közlemény tájékoztat arról, hogy a 2006 februárjában induló tanfolyamon a nukleáris technikai és energetikai ismereteken túl a most beiskolázott 36 hallgató olyan speciális ismereteket is szerezhet, amelyek a paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbításához szükségesek.

A BME az 1960-as évektől rendszeresen meghirdette a Reaktortechnikai Szakmérnöki képzést. A tanfolyam iránt a legnagyobb érdeklődés a paksi blokkok építése előtt, valamint az építési munkálatok alatt volt. Az 1990-es évek második felétől lanyhult az érdeklődés, több éven keresztül nem volt kellő számú jelentkező egy-egy évfolyam elindításához.

A kedvező fordulat az utolsó pillanatban következett be – mutat rá az intézet közleményében. Az atomenergetikában dolgozók korfaelemzéséből látható, hogy haladéktalanul meg kellett kezdeni a szakembergárda utánpótlását, mert anélkül a paksi üzemidő-hosszabbítás éppen a kellően felkészült szakemberek csökkenő száma miatt lehetetlenült volna el.

A biztonság kedvéért

A most beiskolázott hallgatók 47 százaléka az atomerőmű dolgozója, 20 százaléka államigazgatási szerv, 8 százaléka kutatóintézet vagy egyetem, 25 százaléka pedig háttértevékenységet nyújtó ipari cég munkatársa. Így a képzés nem csak az atomerőművet, hanem a biztonságos működtetéséhez szükséges intézményrendszert is ellátja majd szakemberrel.

A BME a szakmérnöki képzésen túl erősíti a normál nappali tagozatos mérnökképzést is, mivel több száz fiatal műszakira lesz szükség ahhoz, hogy az atomerőmű üzemidő-hosszabbítása a humán erőforrás oldaláról is támogatott legyen – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik