Pénzügy

Állásdömping a bankoknál

Több száz álláshely van szabadon a hazai hitelintézeteknél – nyilatkozták az érintettek a Világgazdaságnak. Az álláshelyek nagyjából háromnegyedére diplomás szakemberek jelentkezését várják a hitelintézetek.

Hozzávetőlegesen ötszáz álláshely áll szabadon a hazai hitelintézeteknél, ebből több mint 340 az érintettek internetes honlapjain is megtalálható. A bankok elsősorban a fiókhálózatuk bővítésével magyarázzák a szabad státusok nagy számát. Ennek domináns szerepét megerősíti az a tény is, hogy az internetes honlapokra is feltett ajánlatok több mint fele ügyfélkapcsolati (front-office) munkára keres szakembereket. A 340 ajánlatból közel kétszáz ilyen pozíció betöltésére vonatkozott. A honlapokon közzétett adatokból jól látszik az is, hogy a hitelintézetek elsősorban diplomás jelentkezőkre számítanak, a meghirdetett álláshelyek közel háromnegyedének betöltéséhez feltétel a felsőfokú – túlnyomórészt szakirányú – végzettség.

Igaz, az álláshelyekre meghirdetett pályázatok többsége valamennyi gyakorlathoz köti az alkalmazást, minden nagyobb hitelintézet indított már – vagy tervez indítani – valamilyen, a pályakezdők alkalmazását, illetve beilleszkedését célzó programot.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a múlt év szeptember 30-ig tartó egyéves időszakban tíz százalékkal növekedett az átlagos állományi létszám a magyar bankszektorban. Ez ugyanakkor tavaly indult viszonylag gyors növekedésnek, és a harmadik negyedévre megközelítette a 28 500 főt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik