Pénzügy

Közel kétmillióan vesznek részt az oktatásban

Ebben a tanévben összesen 1 millió 989 ezren vesznek részt az óvodai nevelésben, az általános és a középiskolai, valamint a felsőoktatási képzésben Magyarországon. Ez az érintett 3-22 éves korosztály közel 87 százaléka - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adataiból.

A KSH szerint a 2005/2006-os oktatási évben, ahogy az előző tanévben is, mintegy 326 ezer gyermek jár óvodába, iskola-előkészítő foglalkozásra, ebből közel 5300-an fogyatékos gyermekek számára létesített intézményekben tanulnak, vagy integrált gyógypedagógiai képzést kapnak.

Általános iskolai nappali képzésben ebben a tanévben 859 ezer gyerek részesül, ez három százalékkal kevesebb, mint az előző tanévben. A fogyatékos gyermekeket képző általános iskolák, osztályok tanulóinak száma, illetve az integrált képzésben részt vevőké – kismértékű növekedést mutatva – meghaladja a 60 ezret – áll a tájékoztatóban.

E szerint középfokú oktatási intézményekben a jelen tanévben összesen 573 ezer fiatal tanul, arányuk az összlétszámon belül kismértékben tovább nőtt. A középiskolások 46 százaléka gimnáziumban, 54 százaléka szakközépiskolában tanul. A KSH előzetes adatai szerint a jelenlegi oktatási évben 131 ezer fiatal iratkozott be érettségit nem adó szakiskolába, ez a létszám valamivel alacsonyabb az előzőnél; 2005-ben összesen 28 ezren tettek sikeres szakmai vizsgát.

Tavaly mintegy 89 ezren érettségiztek sikeresen a nappali és felnőttoktatásban, ezen kívül több mint 35 ezren tettek érettségihez kötött szakmai vizsgát.

A felsőoktatási intézmények nappali tagozatán ebben a tanévben több mint 231 ezer fiatal vesz részt a különböző szintű képzésekben, ez három százalékos növekedést jelent az előző tanévhez viszonyítva. Egyetemi, főiskolai és felsőfokú alapképzésben 217 ezren tanulnak, 8331 hallgató felsőfokú szakképzésben, mintegy 6 ezren szakirányú továbbképzésben, illetve PhD-, DLA-képzésben vesz részt – olvasható a tájékoztatójában.

A KSH szerint a felnőttképzés fokozott térnyerését jelzi az esti, levelező és távoktatási programok népszerűsége; jelenleg alapfokon több mint 2500-an, középfokon közel 94 ezren tanulnak. A felsőfokú esti, levelező és távoktatásban a hallgatók száma 2005/2006-ban mintegy 193 ezer, 2 százalékkal kevesebb, mint az előző tanévben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik