Pénzügy

50 felettiekre szorulnak a cégek

A fiatalok számának csökkenése kikényszeríti az idősebbek magasabb arányú foglalkoztatását Magyarországon is, bár jelenleg a cégek egy része csak a legvégső esetben vesz fel 45 feletti munkakeresőt.

2007 trendfordulót hoz a magyar munkaerőpiacon: ettől az évtől kezdve fogy a munkaképes korú magyar lakosság, és jelentősen át is alakul a korszerkezete. Az idősek aránya országosan a 15,1 százalékról 20,4 százalékra nő 2000 és 2020 között. Mindezek ellenére a magyar cégek még mindig ragaszkodnak a fiatal munkavállalókhoz: az 50 fő feletti vállalkozásoknál az elmúlt évben az elmúlt három évben újonnan felvett dolgozók között a 45-49 évesek aránya csupán átlag 16 százalék, míg hatvan felettieket szinte alig vesznek fel – derült ki az IBM Magyarország megbízásából a GKIeNet által 2005 végén készített reprezentatív felmérésből, melyben ötszáz, 50 főnél többet foglalkoztató hazai vállalkozást kérdeztek meg.

A bankokban kevés a 45 feletti

Jelenleg kirívóan alacsony az idősebbek foglalkoztatottsága Magyarországon. Az EU 25-ökben tavaly az ötvenöt év felettiek foglalkoztatási rátája 40 százalékos volt, míg Magyarországon csak 29 százalékos.

A vizsgálat szerint a hazai közepes- és nagyvállalatok alkalmazottainak még csak a fele sem, 45 százaléka 45 év feletti. Jelentős az eltérés az egyes ágazatok között: a pénzügyi tevékenységgel, ingatlanügyekkel, illetve gazdasági szolgáltatásokkal foglalkozó közép- és nagyvállalatoknál az idősek aránya mindössze 32 százalék, szemben a mezőgazdaságban, oktatásban, egészségügyben és egyéb szolgáltatások területén tevékenykedő cégekkel, ahol 57 százalék. Kifejezetten „idős” ágazatnak a mezőgazdaság és az oktatás számít.

Nem csak az arányuk alacsony azonban az időseknek a vállalatoknál, a munkáltatók általában ki sem aknázzák az idősebb korosztályban lévő potenciált: képzésükre szinte alig fordítanak energiát, már meglévő tudásukat elhanyagolják. Az idősebbek alig vesznek részt más kollégák betanításában. Jelenleg kevés vállalat rendelkezik stratégiával az idősödő munkaerő kezelésére. Úgy tűnik azonban, hogy néhány emberierőforrás-menedzser már felismerte a problémát, hiszen egy tíz évvel ezelőtt felvett középkorú munkatárs ma már idősödő munkaerőnek számít, akit a fiataloktól eltérően kell kezelni.

60 felett esélytelen a munkakeresés

Mivel a munkaadók a mai napig nem szívesen alkalmaznak idősebb, tapasztaltabb munkaerőt, feltehetően nem a szociális érzékenység vezet a korosztály foglalkoztatására. Gyakran azonban még a gazdasági kedvezmények sem elegendőek az idősek alkalmazásához. Jelenleg jelentős járulékkedvezményeket kapnak azok a munkaadók, akik 50 felettit vesznek fel. Ennek ellenére a kutatás szerint a hazai ötven fő feletti vállalkozások által az elmúlt három évben újonnan felvett dolgozók között legnagyobb arányban (39 százalék) a 15-29 évesek szerepeltek. A 30-44 évesek aránya az új munkavállalók körében 24 százalék, míg a 45-49 éveseké 16 százalék. Azon vállalatok aránya, amelyek 60 év felettieket is felvettek, fél százalék alatt marad.

Elbocsátások esetén a legrosszabb helyzetben a 45-49 év közöttiek vannak, akik még informális szociális védelmet sem élveznek, pedig már ők sem keresettek a munkaerőpiacon. Az 50-54 éveseknél látszik némi visszafogottság, feltehetően az ő esetükben megpróbálják a munkaadók kivárni azt az életkort, amikor már jogosultak némi állami szociális védelemre. Nemcsak az életkor, de a többi korosztályhoz képest az arányaiban alacsonyabb iskolázottság és hiányzó ismeretek is csökkentik az idősebbek munkaerő-piaci esélyeit. Amíg például a 45 év alattiak körében 55 százalék legalább közepes biztonsággal kezeli a számítógépet, az ennél idősebbek körében mindössze 17 százalék mondhatja el ugyanezt magáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik