Pénzügy

Tovább késik a színlelt szerződések kritériuma

A második határidőre sem készült el a színlelt szerződések kritériumrendszere, melyet a munkaügyi és pénzügyi tárca közösen jegyez. A szakmai szervezetek kifogásai miatt késnek az irányelvek.

Az eredeti tervek szerint november 15-én hozta volna nyilvánosságra a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) és a Pénzügyminisztérium (PM) azokat a kritériumokat, mely egyértelmű iránymutatást adna a cégeknek arra, hogy mi minősül színlelt szerződésnek. A két tárca legkésőbb december 15-ére ígérte a végleges kritériumrendszert, ám az feltehetően csak a jövő hétre készül el. A pontok részletes kidolgozása már megtörtént, melyet azonban a véglegesítés előtt a minisztériumok elküldtek a szakmai szervezeteknek, hogy az érintettekkel egyeztetett irányelv születhessen – tudtuk meg Schranz Edittől, az FMM szóvivőjétől. A szakmai szervezetek a tervezeten még módosítanának, amelyek elfogadásáról jelenleg is folyik az egyeztetés a minisztériumokkal. A szaktárca célja nem az, hogy mindenképpen betartson egy határidőt, hanem hogy egy mindenki számára elfogadható irányelv szülessen – hangsúlyozta a szóvivő.

A színlelt szerződések kritériumrendszerének kidolgozását az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) által érintett szakmák képviselői és munkáltatói kérték a kormányzattól még az ősz folyamán, amikor elkészítették az ekho törvénytervezetét. A kormányzat az új adózási formát a kényszervállalkozások felszámolására hívta életre: az ekhót azok a magánszemélyek választhatják, akik művészeti vagy szellemi szabadfoglalkozásúak. Mivel azonban az ekho csak az adózási kérdéseket rendezi, a munkaügyi problémák továbbra is megoldatlanok maradnak. Az érintett szakmák képviselői ezért kezdeményezték a színlelt szerződések kritériumára vonatkozó irányelv kidolgozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik