Pénzügy

Egyelőre munkanélküliek lesznek a visszatérők

admin
admin

2005. 12. 15. 13:12

Bár az aktivitási ráta nő Magyarországon, a munkaerőpiacon eddig láthatatlan többszázezer munkaképes korú magyar nem állásba tér vissza, hanem a munkanélküliek számát gyarapítja.

2005 első félévében a gazdasági aktivitás fél százalékponttal volt magasabb az előző évinél, a növekményt azonban nem a foglalkoztatás bővülése, hanem a munkanélküliek növekvő számú megjelenése okozta a munkaerőpiacon – olvasható Ecostat Gazdaságkutató és Informatikai Intézet legfrissebb elemzésében.

A kormány foglalkoztatás-élénkítő programjai várhatóan 2006-ban már éreztetik kedvező hatásukat. A fiatalok munkába állását segítő start programra rövid időn belül több mint 20 ezren jelentkeztek.

Az aktivitási ráta a félév átlagában 54,1 százalék volt, ami nemzetközi összehasonlításban alacsony érték, ami a magyar munkaerőpac egyik legnagyobb problémáját jelenti. Közgazdászok becslése szerint 400-600 ezer olyan munkaképes korú magyar van, akiről nem tudunk semmit. Nincsenek munkanélküliként regisztrálva, de állásuk sincs.

A foglalkoztatottsági ráta az elmúlt egy év alatt alig változott, az EU átlaghoz – különösen az unió 70 százalékos foglalkoztatási célkitűzéséhez – képest az 50,2 százalékos arány nagy elmaradásnak tekinthető. A munkanélküliségi ráta 2005-ben – hosszú évek óta először – érezhetően emelkedett, októberre elérte a 7,3 százalékot, ami közelíti az EU 8,3 százalékos szintjét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.