Pénzügy

Mégsem fix a közszolgák béremelése

Mivel az ezen a héten megszületett, jövő évre vonatkozó közalkalmazotti és köztisztviselői béremelésre nincs meg a költségvetési fedezet, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége nem tekinti érvényesnek a napokban megkötött háromoldalú bérmegállapodást – írja a Magyar Nemzet.

A szervezet közleményben tette közzé a bérmegállapodás felmondását. A mintegy ezerhétszáz önkormányzatot tömörítő TÖOSZ már a bértárgyalások során kikötötte: abban az esetben hajlandó megállapodást aláírni, ha annak megvan a teljes költségvetési fedezete. Az egyezség megkötésekor a kormány azt ígéretet tette, hogy ötven százalékban feloldja az államháztartási tartalék önkormányzatokra vonatkozó fejezetét. A TÖOSZ szerint azonban ez lényegében új, többletforrást nem eredményez. A kabinet ígérete ugyanis megegyezik a kormánypárti frakciók már korábban is ismert közös javaslatával, amely szerint az államháztartási tartalék önkormányzatokra vonatkozó 28 milliárd forintjából 15 milliárd forintot szabadítsanak fel – írja a Magyar Nemzet. A TÖOSZ ennek ismeretében már az utolsó két bértárgyaláson sem vett részt. Az önkormányzati oldal nevében a Kistelepülési Önkormányzatok Országos Érdekszövetségének elnöke, Magyar Levente, Jászberény SZDSZ-es polgármestere írta alá a megállapodást– a TÖOSZ szerint felhatalmazás nélkül.

A közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke érvényesnek tekinti a béralkut. Szabó Endre szerint azt nem teheti semmissé az önkormányzati oldalon belüli felhatalmazással kapcsolatos vita.

A héten aláírt megállapodás szerint átlagosan 4,8 százalékkal emelkednek az illetmények a közszférában 2006. április elsejétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik