Pénzügy

Jövőre nem emelkedik jelentősen az orvosok bére

admin
admin

2005. 12. 06. 07:53

Egyre csak csökken a jelenleg még valamivel több mint 33 ezres orvosi kar. Nem is csoda, hiszen az alulfizetett szakma képviselői jövőre sem számíthatnak jelentős béremelésre.

Öt éven belül – nyugállományba vonulások miatt – közel nyolcezerrel csökken az orvosi kar. Problémát jelent emellett, hogy egyre többen külföldön helyezkednek el – írja a Világgazdaság. A rendszerváltozás óta 3500-nál többen külföldön vállaltak munkát, a szakképzésben részt vevő rezidensek kétharmada pedig ugyancsak a határainkon túl kíván elhelyezkedni. A távozók 73 százaléka a magasabb bért jelölte meg okként – mondta Kapócs Gábor, az egészségügyi tárca helyettes államtitkára. Legnagyobb a hiány a patológusok, az aneszteziológusok, a laborosok, a fogorvosok, a szülészek és a háziorvosok körében.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a kormányfőnél a napokban tett látogatásakor arra is felhívta Gyurcsány Ferenc figyelmét, hogy az orvoskar karcsúsodása a betegellátást veszélyeztetheti. A szaktárca az elmúlt év januárjában vitára bocsátotta az egészségügy humánerőforrás helyzetéről készült vitairatát, amelyből kiderült, hogy minden tizenegyedik orvos hiányzik az ágazatból. A 12 740 kórházi állásból csupán 11 303 betöltött, ez öt-hét nagy kórház orvoslétszámának felel meg; ötszáz szakorvos hiányzik a járóbeteg-szakellátásból, ez hét-tíz nagy orvosi szakrendelő orvoskara. A 6800 háziorvosi praxisból hetven betöltetlen. Kiderült az is, hogy a 33 088 aktív orvos között több mint 5700 hatvan év fölött van, a fiatal belépők száma viszont csupán 2525 volt.

A jövő évi költségvetésben nem jut pénz az egészségügyiek jelentősebb béremelésére – Rácz Jenő miniszter a helyzet megoldását a második Nemzeti fejlesztési tervtől várja. Reményei szerint 2007–2014 között 700-1000 milliárd forint többletforrás kerülhet az ágazatba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.