Pénzügy

Interneten a jövőre induló alapszakok

Bár a jövőre felvételizni kívánók részletes információkat csak a december 15-én megjelenő Felvételi Tájékoztató című könyvből kaphatnak, az interneten péntketől már megtalálható a felsőoktatási intézményekben induló alapszakok listája.

A felsőoktatási tanulmányaikat 2006-ban kezdők többsége már a bolognai típusú képzésekre jelentkezhet. A hivatalos Felvételi Tájékoztató című könyvet megelőzve, az új képzési szerkezetben induló alapszakok péntektől már az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján is elérhetők. Mang Béla, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint a felvi.hu internetes oldal listáján az érdeklődők 101 alapszakot és mintegy 620 képzési formát találhatnak. A diákok 2006. február 15-ig adhatják be az induló szakokra a jelentkezésüket. Részletesebb információkat a december 15-én megjelenő „kék könyv” tartalmaz majd.

További 28 képzés még a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyására vár. Amennyiben újabb alapszakokat is engedélyeznek még december folyamán, a január közepén megjelenő kiegészítő könyvben adnak ezekről tájékoztatás.

A felsőoktatási helyettes államtitkár elmondta: a már engedélyezett szakok közül harminc olyan képzés van, többek között regionális munkaerőpiac által igényelt szakok, amelyeket a Magyar Akkreditációs Bizottság nem javasolt akkreditálni, ám az oktatási tárca vezetője élve jogával, két évre mégis megadta a minősítést. Ezeknél a képzéseknél két évben belül ismét meg kell indítani az akkreditációs-eljárást.

A korábbi több mint 400 egyetemi és főiskolai szak helyét 108 alapszak veszi át. Több alapszak megszűnik, míg más alapszakok szakirányként lesznek választhatók az új rendszerben. Az áttérés az új képzésre nem csupán a szakok nevében hoz változást. A képzés tartalma akkor is változik, ha egy-egy alapképzési szak neve megegyezik a korábbi egyetemi és/vagy főiskolai szak nevével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik