Pénzügy

December 15-től a boltokban a felvételi tájékoztató

Az elmúlt években megszokottaknak megfelelően idén is december 15-én kerül a boltokba a jövő évi felsőoktatási felvételi tájékoztató; a diákok egy teljesen más összetételű kiadványban 102 alapszak közül választhatnak majd – közölte a felsőoktatási helyettes államtitkár.

A jövő évi felvételi tájékoztató teljesen más lesz, mint a megszokott, 74 felsőoktatási intézmény a 102 alapszakot az új képzési szerkezetnek megfelelően osztott képzésként, míg 7 szakot osztatlan képzésként indít majd útnak – mondta Mang Béla. A diákok az eddigiekhez képest más területeket találnak megjelölve, s azt ajánlotta, hogy nagyon alaposan, időt szánva töltsék ki jelentkezési lapjukat.

Újdonságként említette, hogy a tanárképzés csak mesterképzésként valósul majd meg, így a diákok tanári sort nem találnak a tájékoztatóban. Először például fizika, matematika, magyar, történelem alapképzésre kell jelentkezniük, s ezt követően a második szak felvételével, a mesterképzés elvégzése után kaphatnak tanári diplomát. Mesterképzésbe az alapképzésben résztvevők átlagosan 35 százaléka léphet majd tovább – közölte, hozzátéve: ez az arány megfelel a mai főiskolai-egyetemi megoszlásnak.

Mang Béla elmondta: januárban megjelentetnek egy újabb kötetet is, ugyanis több szak akkreditációja még folyamatban van. A kötetben ezt a várhatóan 28 szakot találják meg a diákok. Elindult a mesterszakok akkreditációja is, jelenleg tíz katonai szakot akkreditáltak, s az államtitkár becslése szerint még 25 szak minősítése idén megtörténhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik